Kraj:Włochy
Region:Sycylia
Producent:Castellare Di Castellina
Apelacja:IDG Sicylia
Kolor:białe
Smak:Wytrawne
Poj.0,75
Zaw. Alk. %:13
Sycylia znana jest nie tylko z produkcji czerwonych odmian międzynarodowych, ale taże znakomicie udaje się tutaj odmiana Chardonnay. To wino oprócz swojej doskonale wyważonej kwasowości oferuje świeżość. Z drugiej strony znakomite efekty uzyskuje się leżakując to wino w beczkach dębowych. Winogrona - 100% Chardonnay. Fermentacja w stali. Starzenie - 80% w nowych i 20% w używanych beczkach. Produkcja limitowana tylko 5 tysięcy butelek !!!!!
OPIS PRODUCENTA
Castellare Di Castellina
Producent mający swoją siedzibę w sercu apelacji Chianti Classico, niedaleko wioski Castellina w Chianti. Łączna powierzchnia gruntów, których właścicielem jest Paolo Panerai to 80 hektarów.
Firma powstała w 1968 roku poprzez konsolidację 5 farm. Produkcja win z jednego hektara w Castellare jest bardzo niska, na poziomie znacznie mniejszym niż dopuszczalne maximum wynikające z przepisów apelacyjnych DOCG. Po to, aby uzmysłowić sobie jak niewielkie ilości tych wspaniałych win są produkowane wystarczy wspomnieć, że produkcja np. Chianti Classico Riserva w dobrym roku to ok. 50 000 butelek – to mniej niż 3 duże ciężarówki. Biorąc pod uwagę, że Castellare eksportuje do ponad 30 krajów na świecie, to naprawdę niewiele. Produkcja win opiera się na szczepie Sangiovetto – starym klonie Sangiovese, który zwany jest toskańskim księciem winorośli. Oprócz tego uprawia się tu stare autochtoniczne szczepy jak Malvasia Nera, Canaiolo oraz niewielkie ilości Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Razem z Uniwersytetem Mediolańskim, Uniwersytetem Florenckim oraz Instytutem Św. Michała all’Adige prowadzone są hodowle starych, toskańskich odmian, w celu uzyskania najlepszych klonów poszczególnych szczepów. Dodatkowo, to co wyróżnia Castellare wśród wielu innych producentów w Chianti Classico, cała produkcja odbywa się tu bez udziału chemicznych środków ochrony roślin. Ma to wspaniały wpływ na odradzanie się wielu gatunków flory i fauny. Wszystkie wina są winami ekologicznymi. Ma to swoje odzwierciedlenie w etykietach, na których widnieją wizerunki rzadkich gatunków ptaków i roślin z tego regionu. Nad całością produkcji czuwa znakomity, włoski enolog Alessandro Cellai. W uznaniu dla jakości produkowanego tutaj wina, jedno z nich – I Sodi di San Nicolo już czterokrotnie wybrane zostało przez Wine Spectator do grona „TOP 100” – stu największych win świata.
WYRÓŻNIENIA
2 bicchieri Gambero Rosso
INNE ODZNACZENIA
88 pkt.-Luca Maroni