Kraj:Włochy
Region:Toskania
Producent:Castellare Di Castellina
Apelacja:IGT Toscana
Kolor:Czerwone
Smak:Wytrawne
Poj.0,75
Zaw. Alk. %:13,5
To wino klasy Single Vineyard jest sztandarowym produktem Castellare. Skomponowane z typowej dla Toskanii odmiany winorośli najwyższej jakości - Sangioveto (85-90%) i Malvasia Nera. Poddawane fermentacji malolaktycznej oraz dojrzewane w beczkach z dębiny (2/3 w nowych) przez 15-30 miesięcy- w zależności od rocznika, a następnie leżakowane przez rok w butelce. Wyróżnia się czerwono-rubinową barwą oraz intensywnymi aromatami czerwonych owoców z delikatnymi nutami fiołków i goździków w tle. W Ustach jest garbnikowe, o trwałym finiszu, z subtelnym posmakiem gruszek, wiśni i jagód. Serwować w temperaturze 18°C.
OPIS PRODUCENTA
Castellare Di Castellina
Producent mający swoją siedzibę w sercu apelacji Chianti Classico, niedaleko wioski Castellina w Chianti. Łączna powierzchnia gruntów, których właścicielem jest Paolo Panerai to 80 hektarów.
Firma powstała w 1968 roku poprzez konsolidację 5 farm. Produkcja win z jednego hektara w Castellare jest bardzo niska, na poziomie znacznie mniejszym niż dopuszczalne maximum wynikające z przepisów apelacyjnych DOCG. Po to, aby uzmysłowić sobie jak niewielkie ilości tych wspaniałych win są produkowane wystarczy wspomnieć, że produkcja np. Chianti Classico Riserva w dobrym roku to ok. 50 000 butelek – to mniej niż 3 duże ciężarówki. Biorąc pod uwagę, że Castellare eksportuje do ponad 30 krajów na świecie, to naprawdę niewiele. Produkcja win opiera się na szczepie Sangiovetto – starym klonie Sangiovese, który zwany jest toskańskim księciem winorośli. Oprócz tego uprawia się tu stare autochtoniczne szczepy jak Malvasia Nera, Canaiolo oraz niewielkie ilości Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Razem z Uniwersytetem Mediolańskim, Uniwersytetem Florenckim oraz Instytutem Św. Michała all’Adige prowadzone są hodowle starych, toskańskich odmian, w celu uzyskania najlepszych klonów poszczególnych szczepów. Dodatkowo, to co wyróżnia Castellare wśród wielu innych producentów w Chianti Classico, cała produkcja odbywa się tu bez udziału chemicznych środków ochrony roślin. Ma to wspaniały wpływ na odradzanie się wielu gatunków flory i fauny. Wszystkie wina są winami ekologicznymi. Ma to swoje odzwierciedlenie w etykietach, na których widnieją wizerunki rzadkich gatunków ptaków i roślin z tego regionu. Nad całością produkcji czuwa znakomity, włoski enolog Alessandro Cellai. W uznaniu dla jakości produkowanego tutaj wina, jedno z nich – I Sodi di San Nicolo już czterokrotnie wybrane zostało przez Wine Spectator do grona „TOP 100” – stu największych win świata.
96 pkt. - JamesSuckling.com
93 pkt. - Robert Parker 2015
3 bicchieri Gamero Rosso 2014
Wine Spectator