Winiarskie drożdże Zamojskie BURGUND38 wysoko-alkoholizujące
BURGUND 38 do win czerwonych Szlachetne, wysokoalkoholizujące suszone drożdże idealne do win czerwonych.
Sposób przygotowania :
Czystą butelkę 0,3 l napełnić do 3/4 objętości przegotowana wodą, do której należy wsypać 3 łyżeczki cukru. Zawartość butelki wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać szczyptę ( ok. 0,05g) pożywki dla drożdży oraz wsypać zawartość torebki. Całość ponownie wymieszać, butelkę zatkać tamponem z waty i pozostawić w ciepłym miejscu (optymalna temp. 25-28oC), mieszając ciecz1-2 razy dziennie. Po 2-4 dniach, gdy ciecz zacznie burzliwie fermentować , wlać zawartość butelki do przygotowanego moszczu, dodać resztę pożywki, całość wymieszać i zatkać naczynie korkiem z rurka fermentacyjną. Drożdży nie należy dzielić. Zawartość torebki użyć na 5-30 litrów moszczu.
Składniki: szczepy drożdży winiarskich na suszu owocowych
W zależności od preferencji posiadamy inne gatunki drożdży winiarskich :
- MALAGA 1 - uniwersalne drożdże, nadają się zarówno do wina czerwonych, jak i białych: z malin, jeżyn, truskawek, dzikiej róży lub głogu
- TOKAY 22 - silny szczep drożdży skierowany do win jasnych/ białych: z jabłek, agrestu, porzeczki, ryżu czy żyta
- SHERRY - głównie do win ciężkich, z takich owoców jak: wiśnie, agrest, śliwki, jabłka, porzeczki
- BURGUND 38 - zdecydowanie do win czerwonych: winogrona, malina, truskawka, jeżyna
- UNIWERSALNE - przede wszystkim przeznaczone są do win wieloowocowych, znakomicie sprawdzają się także przy nastawach pod destylację
Wysoka wydajność tych szczepów dochodząca nawet do 17% , 1 opakowanie wystarcza przeciętnie na 5 - 30l nastawu.
Bardzo ważnym elementem silnej i szybkiej pracy jest dodanie pożywki do drożdży –rekomendujemy – Activit -drożdże wymagają dodania pożywki i przygotowania "matki drożdżowej '