WINE KIT MEDIUM DRY RED (KONCENTRAT Z CZERWONYCH WINOGRON)
Mamy do zaoferowania Państwu Magnum Wine kit Medium Dry Red - doskonały "kit" półwytrawne wino z czerwonych winogron. Koncentrat do przygotowania 30 butelek wybornego białego wina czyli około 23l .
Zestaw zawiera wszystkie niezbędne składniki :
- 1,7kg zagęszczonego koncentratu owocowego z czerwonych winogron
- odpowiedni szczep drożdży z pożywką vinjast
- stabilizator do kontrolowanego zatrzymania fermentacji
- środek do klarowania "super klarnign A+B".
Przygotowanie :
do 5-6 litrów gorącej wody dodać 3,5 kg cukru, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać zawartość puszki -koncentratu i uzupełnić wodą do łącznej objętości 23l tak by otrzymać mieszaninę o temperaturze 25-30C .
Dodać drożdże z pożywką wymieszać i zatkać pojemnik rurką fermentacyjną. Fermentować w temperaturze 20-28C. przy zachowaniu tych temperatur fermentacja trwa ~ 7 - 8 dni.
Po 7-10 dniach (najlepiej sprawdzić winomierzem proces zakończenia fermentacji). Gdy fermentacja jest zakończona dla pewności dodać do nastawu "stabilizer" i dokładnie wymieszać .
Po upływie 3-4 godzin zastosować "superklar ' - dokładnie jak turbo klar ( najpierw dodajemy składnik A mieszamy i pozostawiamy na 2-3 h, następnie dodajemy składnik B. Mieszamy i pozostawiamy do wyklarowania.
W przypadku wina efekt wyklarowania trwa przez okres 2-7 dni . Po upływie ~ 7 dni otrzymujemy wyklarowane wino. Przystępujemy do korkowania .
Jak każde dobre wino wymaga leżakowania aby nabrało pełnego bukietu i wspaniałego aromatu .
Z NAMI NAWAŻYSZ SOBIE PIWA , CYDRY I ZE SMAKIEM JE WYPIJESZ ;)