Wino bezalkoholowe – rodzaj wina pozbawionego alkoholu w wyniku procesu dealkoholizacji.
Wina bezalkoholowe, podobnie jak alkoholowe odpowiedniki, dzieli się na:
- wina białe
- wina czerwone
- wina różowe.
Wino bezalkoholowe produkuje się tak jak wino alkoholowe, czyli w procesie fermentacji soku z winogron zwanym winifikacją. Różnica polega na tym, że na końcu procesu wino pozbawiane jest alkoholu powstałego na skutek fermentacji. Alkohol usuwany jest po produkcji w opatentowanym procesie ekstrakcji próżniowej. Dzięki temu procesowi wino zaczyna wrzeć w temperaturze około 30 stopni Celsjusza, a alkohol ulega odparowaniu. Po takim procesie poziom alkoholu w winie jest mniejszy niż 0,5% całkowitej objętości, co pozwala określić go mianem bezalkoholowego. Napój przeznaczony jest dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać alkoholu, np. dla kierowców, sportowców, Kobiet w ciąży i karmiących, osób na diecie, osób chorych.
Mamy przyjemność zaproponować Państwu wino bezalkoholowe czerwone lekko musujące, pochodzi z najbardziej znanego regionu winnego na Morawach w Czechach-Rakvice. Winiarz Pan Michlovsky, wino pozyskuje ze swoich zasobów win klasycznych. Nie dodaje żadnych soków i moszczów winogronowych, dlatego bukiet smakowy i zapachowy jest taki sam jak dla win klasycznych zawierających alkohol.
butelka szklana 0,75 l.