WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z papryką
WINIARY POMYSŁ NA PAPIRUS to specjalny pergamin do smażenia pokryty unikalną kompozycją ziół, przypraw, warzyw i innych składników oraz odrobiną tłuszczu. Dzięki niemu łatwo przygotujesz soczystą i aromatyczną pierś kurczaka, już bez dodawania tłuszczu podczas smażenia.
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową) na małym ogniu na kuchence gazowej lub średniej mocy w kuchence elektrycznej. Nie dodawaj tłuszczu.
2. Lekko rozbij pierś kurczaka (ok. 150 g) na grubość 1,5–2 cm.
3. Umieść pierś na jednej połowie pergaminu, drugą zaś przykryj mięso od góry.
4. Połóż mięso zawinięte w pergamin na rozgrzanej wcześniej patelni bez dodatku tłuszczu. Smaż na małym ogniu na kuchence gazowej lub na średniej mocy w kuchence elektrycznej 5 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze wysmażone.
5. Przełóż całość na talerz, wyrzuć papirus. Smacznego!
6. • Jeśli mięso jest grubsze niż 2 cm, smaż 7 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze wysmażone.
• Jeśli zioła na pergaminie przypalają się, zmniejsz moc kuchenki i wydłuż czas smażenia.
• Produkt nie nadaje się do przygotowania w kuchence mikrofalowej, piekarniku ani na grillu.