Winiary Moje Wypieki Bułeczki maślane mieszanka do wypieku 300 g
Udane Wypieki z Winiary
Moje Wypieki Winiary to prosta w przygotowaniu mieszanka do wypieków drożdżowych, skomponowana ze składników, które znasz, dzięki której w łatwy sposób przygotujesz ulubione wypieki.
Pachnące bułeczki maślane to pyszny pomysł na drugie śniadanie lub przekąskę, który gwarantuje sukces nie tylko w pieczeniu, ale także zadowolenie i docenienie przez najbliższych.
Przygotuj tak jak lubisz dodając kruszonkę, rodzynki lub owoce sezonowe.
prosty skład
dodaj tylko: 1 łyżkę masła (15 g), 80 g jogurtu naturalnego, 70 ml wody
Składniki
mąka pszenna
cukier
suszone drożdże instant
sól
olej słonecznikowy
Tekst dotyczący alergenów
Może zawierać mleko.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Sposób przygotowania bułeczek
Składniki:
- 15 g - około 1 łyżka stołowa masła
- 70 ml ciepłej wody - około 7 łyżek stołowych
- 80 g - około 4 płaskich łyżek stołowych jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- Mieszanka do wypieku bułeczek maślanych Winiary
1. Zawartość saszetki wsyp do miski, dodaj jogurt, ciepłą wodę oraz miękkie masło. Wymieszaj i ręcznie* wyrób ciasto przez około 5 minut.
2. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny, przykryte wilgotną ściereczką. Po pół godziny lekko wyrób ciasto, podziel na 6 części i uformuj kulki.
3. Uformowane bułki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw w ciepłym miejscu na 45 minut, przykryte wilgotną ściereczką. Delikatnie natnij nożem.
4. Piecz około 15 minut w temperaturze 200 °C na środkowej półce piekarnika (ustawienie bez termoobiegu oraz grilla).
*Ciasto możesz wyrabiać ręcznie, jak również w mikserze planetarnym.
Rada:
Bułeczki przed pieczeniem możesz posmarować jajkiem, aby miały błyszczącą skórkę.