WINE YEAST CHAMPAGNE - drożdże do win musujących
Specjalistyczne drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae var. bayanus do produkcji win musujących metodą szampańską inaczej tradycyjna, metodą charmat albo metodą pradawną ancestrale.
Drożdże te charakteryzują się doskonałą fermentacją i wysoką produkcją aromatów z owoców. Otrzymane wina z tych drożdży charakteryzują się przyjemnymi aromatami i wyrazistą świeżością.
Idealnie podkreśla bukiet aromatyczny.
SPECYFIKACJA:
- Wydajność alkoholowa 16%,
- Temperatura fermentacji 10-32 C.
- Odporność na alkohol do 20%,
- Szczep Killer K2, który natychmiastowo hamuje dzikie drożdże,
- Odporny na SO2,
- Bardzo wysoka siła fermentacji,
- Niska produkcja piany,
- Minimalna produkcja siarczynów,
- Niska produkcja kwasowości lotnej, aldehydu octowego, kwasu pirogronowego i alkoholi wyższych, alkoholi amylowych.
DAWKOWANIE:
1g drożdży CHAMPAGNE YEAST wystarcza na 3 - 5 litrów wina.
Zawartość torebki wystarcza na 15 - 25 litrów pysznego wina brzoskwiniowego.
Dawka zależy również od sposobu użycia i osądu winiarza.
SPOSÓB UŻYCIA:
Odpowiednią dawkę drożdży należy uwodnić w wodzie o temperaturze 38 - 40 C w stosunku 1/10 części wody. Pozostawić na 20 minut. Po tym czasie pracujące delikatnie zamieszać. Potem dodać do moszczu i dokładnie wymieszać napowietrzając moszcz.
Kod produktu: 2728
Kod EAN: 5906190999955