Mata do wałkowania ciasta i lukru plastycznego (fondantu) Wilton o wymiarach 59 x 60 cm. Z jej pomocą odmierzysz, rozwałkujesz i przytniesz lukier plastyczny czy marcepan, ale także ciasto (np. kruche).
Dlaczego warto posiadać matę do wałkowania Wilton w swojej kuchni?
✔️ Nadrukowane linie i okręgi ułatwiają precyzyjne odmierzenie i proste cięcia,
✔️ Nieprzywierająca powłoka sprawia, że fondant lub ciasto z łatwością się rozwałkowuje i odchodzi od maty.
Szczegółowe informacje:
Marka: Wilton
Kod Produktu: 409-2556
Wymiary: 59 x 60 cm
Materiał: Plastykowy
Kolor: Biały
Informacje z opakowania
Opis produktu
Idealna do wałkowania dużych powierzchni masy cukrowej, ciasta na pizzę lub ciasta kruchego. Gładki materiał sprawia, że matę łatwo się przesuwa, a jej powierzchnię można bez problemu wygładzić podczas wałkowania. Spód maty wystarczy posmarować tłuszczem, aby dobrze przylegała do blatu i nie przesuwała się po nim.
Przygotowanie:
- Połóż mate na równej i płaskiej powierzchni
- Spód maty posmaruj niewielką ilością tłuszczu, żeby lepiej trzymała się blatu
- Oprósz matę i wałek cukrem pudrem (jeżeli używasz masy cukrowej) lub mąką (jeśli pracujesz z ciastem), aby zapobiec przywieraniu do maty
- Ugniataj masę cukrową do miękkiej, pożądanej konsystencji. Jeśli nadal lepi się do rąk, zagnieć ją ponownie dodając odrobinę cukru pudru.
Jak nałożyć masę cukrową na tort?
- Masę cukrową rozwałkuj na wymiary odpowiednie do przygotowanego tortu (zobacz informacje z wymiarami poniżej).
- Za pomocą wałka rozwałkuj masę, podsypując cukrem pudrem jeśli potrzeba
- Delikatnie przenieś masę na wałku lub podtrzymując ją obiema rękoma. Uważaj, aby nie zostawić śladów od paznokci.
- Umieść masę na torcie.
- Za pomocą packi cukierniczej do wygładzania fondantu wygładź wierzch i boki tortu, delikatnie dociskając packę do powierzchni ciasta.
- Nadmiar masy cukrowej przy dolnej krawędzi tortu odetnij ostrym nożem lub radełkiem do pizzy.
Jak wyciąć paski i dekoracje do wykończenia tortu?
- Rozwałkuj większy kawałek masy cukrowej
- Posiłkując się siatką centymetrową na macie odmierz odpowiednią długość i zaznacz ją np. wykałaczką
- Przytnij paski za pomocą radełka
- Ostrożnie zdejmij gotowe paski z maty
Na jaki rozmiar rozwałkować masę cukrową?
- Żeby określić na jaką wielkość rozwałkować masę cukrową, zmierz średnicę tortu i jego wysokość.
- Rozwałkuj fondant na grubość od 3 do 6 mm
- Przykład: średnica tortu 20 cm + podwojona wysokość tortu 10 cm : 20 + 20 = 40 cm (na taką właśnie średnicę należy rozwałkować masę cukrową, aby wystarczyło jej na pokrycie tortu).
Jak wykonać kruche spody do tart i babeczek?
- Matę i wałek lekko oprósz mąką
- Korzystając z podziałki centymetrowej na macie rozwałkuj ciasto na wielkość średnicy o kilka centymetrów większą niż foremka, której używasz.
- Wyłóż formę ciastem, a jego nadmiar delikatnie odetnij nożykiem
Użytkowanie i pielęgnacja:
Przed pierwszym użyciem i po każdym kolejnym, przetrzyj matę czystą, wilgotną ściereczką. Następnie wytrzyj do sucha miękkim ręcznikiem.
Cechy produktu
Sposób przygotowania:
Niewielką ilość cukru pudru rozsyp na macie oraz wałku, który zamierzasz użyć. Masę cukrową umieść na macie i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
Wytnij dowolne kształty i elementy za pomocą nożyka lub rozwałkuj fondant na powierzchnię odpowiednią, aby obłożyć nim ciasto.
Jeżeli mata ślizga się po powierzchni blatu, na którym pracujesz, natłuść jej spód – sprawi to, że mata przylgnie do powierzchni i będzie stabilna.
Producent: Wilton Industries, US.
Dystrybutor: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o., ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk
Zastrzeżenia prawne:
W każdym opisie produktu wyraźnie wskazujemy jego producenta. Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. nie jest producentem wszystkich produktów na tej stronie. Dokładamy wszelkich starań, aby informacje o produktach na naszej stronie były prawidłowe, jednak należy pamiętać o tym, że producenci mogą zmieniać informacje o swoich produktach. Rzeczywiste opakowanie produktu może zawierać więcej informacji niż te wskazane na tej stronie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu. W celu uzyskania dalszych informacji zapoznaj się z naszym regulaminem.