Stan bdb, kilka "ptaszków" przy tytułach.
Wielki świat od kuchni
Piotr Adamczewski
Ilustrował Romuald Fajtanowski
Oficyna Wydawnicza BRANTA Bydgoszcz 1990
Oprawa miękka, stron 182, ilustracje dwukolorowe
Anegdoty kuchenno-restaruracyjne o wielkich postaciach historycznych m.in. Bach, Napoleon, Casanova oraz postaciach literackich m.in. Forrest Gump czy Gargantua. Po każdej anegdocie zamieszczono przepis na "występującą" w niej potrawę.
Ze spisu treści:
Obiad literacki - Śledzie Mościckiego
Przyjęcie u Newtona - Zupa ogonowa
Pobić pana Podbipięte - Kołduny
Gargamela i flaki - Flaki wołowe
Baudelaire na chilijskim pustkowiu - Zupa z węgorza
Miłość Einsteina - Rydze duszone
Kolacja z Forrestem Gumpem - Szaszłyk z krewetek
Kolacja z panią Pompadour - Szczupak po polsku
Montaigne ominął Kraków - Befsztyk z polędwicy
Prezent dla hrabiny Potockiej - Zrazy zawijane
Tatarska spuścizna - Pieczeń końska na dziko
Gandhi tego nie jadł - Chicken corma
Napoleon i panienki - Dorsz w sosie migdałowym
Machiavelli był kucharzem - Wątróbka cielęca po włosku
Mistrz Paderewski płaci za kolację - Holenderskie ostrygi