Wielka księga słoików
Ponad 250 przepisów – od przetworów z warzyw i owoców, aż po pasty i dipy!
MacKenzie Jennifer
Wydawnictwo: Laurum
ISBN: 978-83-8087-473-2
Format: 25.2x17.5
Liczba stron: 380
Oprawa: Miękka
Wydanie: 1, 2016 r.
Język: polski
Proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych
przetworów z warzyw i owoców, a także przepisy na pasty i sosy!
Nic nie daje takiej satysfakcji, jak możliwość otwarcia urokliwego słoika z domowymi przetworami – gdy się ma świadomość, że każdy składnik został starannie wybrany i przygotowany w szczycie sezonu, a następnie bezpiecznie zamknięty pod pokrywką słoika. W imię takiej przyjemności naprawdę warto się trochę postarać! Ta książka zawiera kreatywne, ale przy tym przystępne przepisy, za których sprawą zakochasz się w domowych przetworach.
Spróbuj pysznych przetworów, takich jak choćby:
ogórki do chleba z masłem Ciotki Thelmy, kalafior marynowany w curry, pikantnie korzenna cebula perłowa, klasyczna kapusta kiszona, marynowane czereśnie, pomidorowa salsa z papryką chipotle, malinowy sos barbecue o dymnym posmaku, relisz ćwikłowy, sos chutney z mango i bananów, sos chutney jabłkowo-rodzynkowy, kwaskowate francuskie korniszony, marynowany bakłażan azjatycki
Proste i precyzyjnie opisane metody gwarantujące bezpieczeństwo domowych przetworów.
Książka zawiera także podstawowe informacje na temat sprzętu niezbędnego i przydatnego do robienia przetworów oraz szczegółowe wskazówki pomocne podczas robienia zakupów i przygotowywania składników poszczególnych przepisów.
***
Jennifer MacKenzie specjalizuje się w ekonomii gospodarstwa domowego i pisze książki. Ma piętnastoletnie doświadczenie w tworzeniu, testowaniu i doskonaleniu przepisów kulinarnych. Od kilku lat występuje również w roli sędziego podczas konkursów na najlepsze wyroby konserwowane.
399 przetworów na zimę na słodko, na ostro, z mięsem i ...
Cosima Bellersen Quirini
Wydawnictwo: Delta W-Z
ISBN: 978-83-7175-873-7
Format: 17.0x23.5cm
Liczba stron: 144
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wydanie: 1, 2017 r.
Język: polski
W poradniku znajdziemy wiele różnorodnych pomysłów, zachęcających do robienia przetworów i stanowiących alternatywę dla kupnych, gotowych produktów.
Chcesz samodzielnie zawekować coś więcej niż tylko dżem, warzywa lub mięso? A jakby tak zamknąć w słoikach kiełbaski curry, a puszkach chleb? Autorka przedstawia 399 doskonałych przepisów, dzięki którym nauczymy się wekować wszystko: od warzyw i owoców po mięs, ryby, zupy i inne potrawy.
Ich zrobienie nie wymaga ani przesadnego nakładu pracy ani nie jest drogie.