Ogórek wężowy sałatkowy Chinese Slangen
Ogórek jest jednym z najstarszych w uprawie warzyw. Znany był już 3 tysiące lat temu mieszkańcom zachodniej Azji. Jednak jego korzenie sięgają Indii, obszaru leżącego między Zatoką Bengalską a Himalajami. Stamtąd bardzo szybko dotarł do innych starożytnych ludów, jak Ariowe, Arabowie, Grecy czy Rzymianie. Do Ameryki trafił zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego morskich wypraw. Warzywo to szybko zostało docenione zarówno za walory smakowe, jak i odżywcze. Król Francji Ludwik XIV jako pierwszy w historii zapoczątkował hodowlę szklarniową ogórka. Obecnie uprawiany jest on na całym świecie.
Chinese Slangen to odmiana sałatkowa, średnio wczesna do uprawy w gruncie lub pod niskimi osłonami. Tworzy bardzo długie, powyginane jak wąż owoce - nawet do 50 cm. Ogórki te są smacznie o zielonej skórce. Doskonale nadają się do sporządzania sałatek i mrożonek
Ogórek Chinese Slangen uprawa z nasion:
Wysiew w maju w rzędy po 2-3 nasiona co 10-15 cm. Wymaga gleby żyznej, silnie nawożonej, zasobnej w wodę, przepuszczalnej, ciepłej.
- Gramatura: opak. nasion 5g
- Pora wysiewu: Maj
- Zbiory: Lipiec - Sierpień
Ogórki są smaczne i zarazem bardzo zdrowe. Odmianna Tessa idelanie nadaje się na mizerię, sałatkę i do mrożenia
Ogórki to bardzo wszechstronne warzywa, jeśli chodzi o użycie ich w kuchni. Można je zajadać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Surowe najczęściej i najchętniej jadamy na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw. W takiej postaci rewelacyjnie sprawdzają się w różnego typu sałatkach – warzywnych, mięsnych czy z owocami morza. Pocięte na cienkie plasterki z dodatkiem śmietany stanowią wyśmienity dodatek do obiadu, zwany mizerią, a utarte drobno na tarce w towarzystwie czosnku komponują się w aromatyczne tzatziki.