Wytwórnia Ekstraktów Słodowych
EKSTRAKT SŁODOWY, PŁYNNY
JASNY
barwa 30-90 j.EBC
1,7 KG
Ekstrakt słodowy niechmielony, w postaci gęstego syropu. Naturalny wyciąg ze słodu pilzneńskiego.
Ekstrakty słodowe niechmielone mogą być dodawane do fermentacji piwa z brewkitu zamiast cukru lub glukozy. Cukier w naszym piwie wytwarza niepożądany aromat i posmak drożdżowy. Użycie ekstraktu eliminuje ten efekt. Ekstrakt dodaje się przed pierwszą fermentacją. Jedna puszka wystarcza na 23L piwa.
Użycie ekstraktu słodowego sprawi, że piwo domowe będzie bogatsze w smaku i będzie miało trwalszą piankę. Niechmielone ekstrakty słodowe mogą być wykorzystywane też przez zaawansowanych piwowarów do stworzenia piw o indywidualnym smaku. Mogą być również wykorzystywane do fermentacji nastawu, który będzie poddany destylacji.