SPOSÓB UŻYCIA KONSERWATORÓW FIRMY WECK I PRZEPISY SPORZĄDZANIA KONSERW
Nakładem Firmy Brun i syn, Warszawa,1929. Format 19,50 cm. Str. 80, cz-b ilustracje w tekście, na końcu książki reklama.
Stan dobry, zabrudzenia okładki, blok czysty i kompletny.
Spis treści:
- OGÓLNE WIADOMOŚCI OPIS PRZYRZĄDÓW I NACZYŃ DO KONSERWOWANIA 1. Postument. 2. Kociołek z termometrem. 3. Słoje z pokrywkami i krążkami gumowemi 4. Przyrządy pomocnicze.
- PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW DO KONSERWOWANIA PRZEBIEG KONSERWOWANIA 'OBCHODZENIE SIĘ Z GOTOWYMI KONSERWAMI I UŻYWANIE ICH
- CZĘŚĆ II.
- STERYLIZOWANIE JAGÓD I OWOCÓW Agrest Borówki czerwone (brusznice) Czarne jagody (borówki) . Jeżyny Maliny Porzeczki Truskawki Wiśnie Winogrona Śliwki Jabłka Gruszki Pigwy Głóg . . . . .
- STERYLIZOWANIE MARMOLAD OWOCOWYCH • Marmolada malinowa z jeżyn . porzeczkowa śliwkowa k.0 W a z pigw . . . .
- STERYLIZOWANIE GALARETEK OWOCOWYCH
- KONSERWOWANIE JARZYN Kalafiory . Szparagi . Buraczki czerwone
- Kalarepka, kapusta biała, brukselka, kapusta czerwona. Pomidory dojrzale 2, zielone Bób. Fasola w strąkach Groch tyczkowy Groszek cukrowy Ćwikła Szpinak Szczaw Cykorja. Sałata z ogórków Dynia . .
- KONSERWOWANIE MIĘSA I POTRAW MIĘSNYCH Rosół zwyczajny, jasny Wołowina gotowana Wieprzowina gotowana peklowana (solona) Galarety Pieczeń Ćwiartka cielęciny Udziec sarni Pieczeń wieprzowa Kurczęta pieczone Kura w potrawce . Kuropatwy pieczone Kiszka pasztetowa . czarna Gulasz z wołowiny . Wyborna potrawa angielska
- KONSERWOWANIE RYB I RAKÓW Karp w szarym sosie Szczupak w galarecie Karp smażony . Węgorz Raki Masło rakowe .
- KONSERWOWANIE GRZYBÓW . Grzyby prawdziwe (borowiki) Maślaki Pieczarki Rydze .