Polecam węgorza wędzonego z mazurskiej wsi. Węgorz żyjący na wolność, łowiony metodą tradycyjną, wędzony na drewnie z jabłoni.
Ilośc ograniczona - tyle ile szwagier złowi tyle jest na sprzedaż i tylko taką ilośc wystawiam.
Węgorz pyszny, świeży, a przede wszystkim z czystych polskich jezior.
Cena za 1 kg.
Węgorza do wyysłki pakuje w folię jak na zdjęciu.
Przepisy kulinarne z węgorzem :
Wegorz w galarecie (jak na zdjęciu)
Zagotować wodę z kostkami , liśćmi laurowymi,gorczycą, pieprzami (ok. 10 min). Odcedzić. Dolać sok jablkowy, sosy, octy i rozmieszać w gorącym żelatyny. Zastudzić "denka w pojemnikach. Ulożyć rybę, i reszte skladników dekoracyjnie i zalać resztą galarety. Zastudzić porcyjki.
Składniki : węgorz wędzony 200g, woda, 1 litr, sok jablkowy, 1/2 szklanki, kostki warzywne Knorr, 1 szt (lub ugotować wywar warzywny jak na rosół), liście laurowe ok. 3 szt, gorczyca 0,5 łyzeczki, pieprz czarny ziarnmisty, 1/2 lyżeczki, sos sojowy, 2 lyżki, ocet jablkowy (lub ryżowy) 1 lyżeczka, żelatyna na 1 litr wody , miesznka meksykańska, 1 puszka, jaja na twardo, 2 sztuki, ogórki kons lub/i grzybki marynowane, wg uznania
Sałatka z węgorzem :
Węgorza obrać ze skóry, usunąć ości i porwać w rękach na małe kawałki. Marchew i ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę. Korniszony pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Musztardę, majonez i przetarty przez praskę czosnek wymieszać. Dodać do sałatki i dokładnie wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą do smaku. Do sałatki można dodać zioła. Najlepiej komponuje się koper lub kolędra.
Skladniki : węgorz wędzony 200g, ziemniak 200g, majonez 2-4 łyżki, marchew 200g, korniszony 2 sztuki, musztartda 1 łyżeczka, czosnek 1 ząbek, sól do smaku i ewentualnie posiekane drobno zioła.