Węgiel aktywny KOKOSOWY 25 kg / 50 Litrów
0,42-1,7 mm
ATEST PZH
Niezastąpiony w destylacji - węgiel aktywny pozwala na przeprowadzenie korekty smaku i zapachu wody pitnej oraz spirytualiów poprzez absorpcję substancji niekorzystanie wpływających na smak i aromat destylatów.
Wysoka jakość - silna porowata struktura uzyskana w wyniku specjalnej obróbki termicznej łupin orzechów kokosowych i pary wodnej sprawia, że proces daje lepsze rezultaty niż ten przeprowadzony z użyciem węgla kamiennego.
Do destylacji i nie tylko - węgiel aktywny sprawdzi się nie tylko podczas destylacji, ale również jako dodatek w ogrodnictwie np. podczas przygotowywania lasów w słoiku jako warstwa filtrująca.
BARDZO NISKA PYLISTOŚĆ
Wydajne opakowanie - jedno opakowanie 1 kg (2 Litry) zawiera węgiel aktywny o granulacji 0,42-1,70 mm, wydajność do 60 L
Umieść węgiel na sitku, przelej gorącą wodą z czajnika, następnie umieść węgiel z sitkiem pod bieżącą wodą z kranu (ok. 20 stopni Celsjusza) i przemywaj węgiel przez ok. 3 minuty, przewracając go na sitku, aż do momentu, gdy przelatująca przez niego woda będzie czysta. Następnie pozostaw węgiel do obcieknięcia z resztek wody. Po tym czasie węgiel gotowy jest do użytku. Zasada stosowania węgla aktywnego jest podobna do tej stosowanej w typowych filtrach wodnych. Czas przepływu 1 L płynu przez złoże powinien wynosić minimum 1 godzinę (efektywność pochłaniania niepożądanych substancji zależy od czasu kontaktu płynu z absorbentem). Alternatywnie, węgiel aktywny można umieścić w nylonowej siateczce i włożyć bezpośrednio do pojemnika z oczyszczanym płynem na czas nie krótszy niż 6 godzin, systematycznie mieszając. Efektywność działania węgla zależy również od temperatury płynu. Podwyższona temperatura nie sprzyja absorpcji — optymalna temperatura dla procesu pochłaniania to 10°C.