WĘDZONE NA GORĄCO USZY WIEPRZOWE CAŁE 250 GRAM.
Uszy wieprzowe w kuchni polskiej nie są zbyt popularne. Można je jednak wędzić oraz suszyć i jeść jako przekąskę. Niektórzy smażą uszy na chrupko inni dodają je do galarety czy bigosu.
Jednak to na Litwie wiedzą najlepiej, że wieprzowe mięso świetnie do piwa pasuje. Tam hitem są jednak słone, wędzone, świńskie uszy. Podaje się je pokrojone w paski, a lokalni piwosze chwalą je za niezwykłą chrupkość, którą nadaje im znajdująca się w uchu chrząstka.
Uszy z pewnością mogą zastąpić chipsy, orzeszki oraz inne przekąski. Zdecydowanie trzeba to samemu wypróbować.
SKŁAD:
- Uszy wieprzowe 97,8 %
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (100 g / ml)
- wartość energetyczna: 766 kJ / 184 Kcal
- Tłuszcz: 12 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,5 g
- Węglowodany: 0,5 g
- Cukier: 0,5 g
- Białka: 19 g
- Sól: 2 g