Nasze konta Allegro
Kontakt
Odbiór osobisty
- kliknij na mapkę, aby powiększyć -
Dostawa
Partnerzy
Wędzarnia ogrodowa uniwersalna z opcją zimnego dymu Biowin 330308
Opis
- Oto uniwersalny zestaw, dzięki któremu można cieszyć się przysmakami wędzonymi zarówno w sposób tradycyjny - na gorąco, jak i zimnym dymem, a więc metodą nadającą mięsom, wędlinom i rybom wyjątkowy, subtelny aromat oraz apetyczny wygląd. Korzystanie na zmianę z obu opcji wędzenia docenią wszyscy miłośnicy wybornego smaku, szukającym inspiracji w wielowiekowej tradycji przygotowywania i uszlachetniania domowych potraw. Aby zapewnić efektywne i długotrwałe działanie zestawu, należy dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi wędzarni i stosować do zaleceń dotyczących jej użytkowania.
- generator dymu
- ocynkowana rura łącząca wędzarnię z generatorem dymu
- wędzarnia
- korytko na brykiet wędzarniczy (lub węgiel) do generatora dymu
- tacka na wiórki wędzarnicze do generatora dymu
- dokręcane nóżki do wędzarni (4 szt.) z kompletem śrub i nakrętek
- kominek nakładany na daszek wędzarni
- termometr wędzarniczy
- haki wędzarnicze (3 szt.)
- beleczki do zawieszenia haków (2 szt.)
- instrukcja obsługi
- Zestaw przeznaczony jest do wędzenia na gorąco, bezpośrednio w komorze wędzarniczej lub zimnym dymem, doprowadzanym do tej komory specjalną rurą z oddzielnie stojącego generatora dymu.
- Prosta i lekka konstrukcja umożliwia łatwe i szybkie przenoszenie całego zestawu, jego samodzielny montaż oraz uruchomienie i czyszczenie.
- Zestaw można ustawić w dogodnym miejscu działki, podwórza czy tarasu.
- Wytrzymała konstrukcja odporna na działanie czynników atmosferycznych zapewnia satysfakcjonujące, długotrwałe użytkowanie zestawu.
- Specjalnie zaprojektowana metalowa "przepona" oddziela komorę wędzarniczą od dna komory i umożliwia, w razie potrzeby, wstawienie dodatkowej tacki.
- Kontrolę temperatury w komorze wędzarniczej ułatwia wyjmowany termometr, a umieszczone w drzwiach wędzarni okienko pozwala na obserwację wędzonych produktów bez konieczności otwierania drzwiczek komory.
- Przy dłuższych okresach nieużywania wędzarnię można z łatwością zdemontować i przechowywać w kartonowym opakowaniu.
Wędzenie na zimno - podstawowe informacje:
Odbywa się ono w temperaturze od 8 do 25st.C i powoduje najsilniejsze schnięcie wędzonek. Powinno być przeprowadzane z przerwami, w kilku fazach. W zależności od produktu cały proces wędzenia na zimno składa się z 3-5 faz. Jedna faza wędzenia trwa zwykle 5-12 godzin. Między fazami następuje wietrzenie (ok. 5 godzin), mające na celu doprowadzenie świeżego powietrza. Powoduje to dodatkowe obsuszanie wędzonek, a także tworzenie się odpowiedniego aromatu. Metodę tę stosuje się do wędzenia kiełbas surowych i wyrobów surowych po peklowaniu (głównie na sucho). Wyroby przygotowywane w ten sposób są trwałe, smaczne i można przechowywać je bardzo długo.
i 24 miesięczną gwarancję producenta.
Biowin 330308 Wędzarnia ogrodowa
|
Wędzarnia umożliwia wędzenie produktów różnej wielkości, zawieszanych na hakach oraz prętach umieszczonych wewnątrz komory wędzenia. Pozwala bez problemu przygotować np. 5-6 szynek. Wędzenie powinno odbywać się w chłodnym, zacienionym i przewiewnym miejscu. Produkty nie powinny stykać się ze sobą, należy je również chronić przed kurzem i światłem.