OKRĄGŁA WĘDZARNIA, GRILL 40CM
2w1: grill ogrodowy i domowa wędzarnia
Ogrodowa przenośna wędzarnia wyposażona w 2 moduły z misą i chromowanym rusztem. Umożliwia samodzielne przygotowanie tradycyjnych wyrobów: wędlin, kiełbas, ryb i serów wędzonych 2 metodami - na ciepło i na zimno.
Można w niej nie tylko wędzić, ale także grillować i gotować na parze.
Dzięki niewielkim rozmiarom jest idealnym rozwiązaniem do ogrodu, na taras i podwórze.
Modułowa budowa
Wędzarnia składa się z trzech modułów.
- W dolnej części znajduje się palenisko.
- Środkowa część to miejsce na drugi ruszt oraz misę z wodą.
- Całość zamyka pokrywa z termometrem i kratką wentylacyjną.
Konstrukcja
Na wędzarnię składają się trzy moduły:
- palenisko
- środkowa komora
- pokrywa
W zestawie znajdują się również dwie pokryte porcelanową emalią misy oraz dwa ruszty na grillowaną lub wędzoną żywność.
Mniejszy ruszt umieszcza się nad paleniskiem, a na nim specjalne drewno do wędzenia (np. olchowe) nadające potrawom wyjątkowego aromatu.
Palenisko
Znajduje się w dolnej części i wyposażone zostało w drzwiczki dla łatwiejszego dostępu do środka.
Węgiel i rozpałkę umieszcza się w dolnej misie, a na ruszcie misy drewno do wędzenia.
Grill
Dolny moduł to również tradycyjny grill - wystarczy umieścić ruszt nad paleniskiem.
Można przykryć go pokrywą, aby uzyskać lepszą kontrolę nad temperaturą oraz osłonić przed wiatrem.
Pokrywa
Wyposażona została w termometr, regulowany otwór wentylacyjny oraz nienagrzewający się uchwyt.
Pokrywa umożliwia zarówno kontrolowanie temperatury, jak i zawieszenie na haczykach zamocowanych do prętów pokrywy mięsa czy ryb przeznaczonych do wędzenia.
Wędzenie i gotowanie na parze
Obsługa wędzarni jest niezwykle prosta!
- W dolnej misie należy umieścić węgiel, a na ruszcie misy drewno do wędzenia.
- Na górnych haczykach umieścić misę i wypełnić ją wodą, do której można dodać zioła dla aromatu. Woda w górnej misie zapobiegnie wysuszaniu żywności podczas wędzenia, a także pozwoli na gotowanie na parze produktów umieszczonych bezpośrednio nad nią.
- Żywność przeznaczoną do wędzenia należy umieścić na górnym ruszcie
Produkty przeznaczone do wędzenia można również zawiesić pod pokrywą na przeznaczonych do tego prętach.
Wędzarnia wyposażona została w dwoje drzwiczek dla łatwiejszego dostępu do środka.
Regulowana kratka wentylacyjna oraz termometr pozwalają na dopasowanie temperatury optymalnie dla przygotowywanych potraw.
Trzy nogi nadają wędzarni stabilność, a także izolują rozgrzany spód wędzarni od podłoża.
Dodatkowe informacje:
- wymiary: 46 x 41,5 x 77 cm
- 2 w 1 - grill i wędzarnia
- produkt może służyć zarówno do grillowania jak i wędzenia, a także do gotowania na parze.
- termometr pozwala na bieżąco kontrolować temperaturę w komorze
- 3 uchwyty - 2 boczne oraz 1 od pokrywy
- 4 wieszaki umieszczone w spodzie pokrywy
- 2 drzwiczki zapewniają łatwy dostęp oraz kontrolę ognia i poziomu wędzenia
- otwór wentylacyjny umożliwia regulację ujścia dymu
- 3 nóżki zapewniające stabilność oraz izolację rozgrzanego spodu od podłoża
- 2 chromowane ruszty o średnicy 37,5 cm
- ocynkowana kratka na węgiel o średnicy 25 cm
- 2 stalowe, pokryte porcelanową emalią misy 37,5 cm
- naczynie no wodę pozwala absorbować tłuszcz
- 3-częściowa budowa - podstawa z nóżkami, środek oraz pokrywa
- grubość paleniska i pokrywy: 0,5 mm
AR9GWE99633MK3S