Seria Cyfrowa - Inteligentne sterowanie PID
Jeżeli poszukujesz nowoczesnych rozwiązań, to mamy coś dla
Ciebie.
Postanowiliśmy połączyć cyfrową elektronikę z tradycyjną
wędzarnią Borniak.
Seria Cyfrowa (Digital) to wędzarnie z elektronicznym panelem
sterowania, który idealnie utrzymuje zadaną temperaturę
wewnątrz komory wędzarniczej.
Wędzarnie Digital wykonują proporcjonalno-całkująco -
różniczkujący rachunek temperatury w celu…
hej, po prostu możesz liczyć na lepszą kontrolę temperatury!
Przyjazna obsługa i efektywność pracy - tak w skrócie można
opisać funkcjonowanie Wędzarni BBDS-150 Inox
Połączenie nowych technologii oraz tradycyjnego sposobu
wędzenia to najlepszy sposób, by na Twoim stole pojawiły
się własnoręcznie wykonane wykwintne sery, ryby i wędliny, bez
chemii, bez konserwantów itp ulepszaczy.
Automatyzacja procesu wędzenia odbywa się w taki sposób, że
użytkownik po umieszczeniu wsadu w komorze
wędzarniczej uruchamia przyciśnięciem guzika urządzenie,
aha nie zapomnijmy napełnić dymogeneratora zrębkami do
wędzenia.
Dla miłośników Amerykańskiego Barbecue doskonała propozycja nowego urządzenia produkcji firmy Borniak:
Nierdzewny Smoker BBDS-150 dzięki ulepszonej konstrukcji pozwala na uzyskanie wyższej temperatury i przygotowanie barbecue w dymie.
Smoker w rozmiarze 150 L spełni wymagania osób z większym zapotrzebowaniem na wędzonki.
Generator pracuje tak, by zrębki tliły się wytwarzając dym.
Jak wiadomo, odpowiednie spalanie drewna jest tym, co
stanowi o powodzeniu wędzenia.
Spalanie przeprowadzane jest samoczynnie - drewno z
zasobnika zostaje przetransportowane na grzałkę, a tutaj
stopniowo ulega spalaniu. Co należy podkreślić - brak
płomienia i odpowiednia temperatura spalania drewna
sprawiają, że wyroby wędzone w takich warunkach posiadają
doskonały aromat dymny nie będąc osmolone.
NAJWAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU:
- Wędzarnia wyposażona jest w termostat regulujący temperaturę w komorze wędzarniczej. Wystarczy nastawić temperaturę, a ta będzie utrzymywana w komorze przez cały czas wędzenia
- Grzałka wyposażona w radiator, dzięki czemu staje się bardzo wydajna, dzięki zwiększonej mocy do 1900 W uzyskujemy wyższą temperaturę w komorze wędzarni dzięki czemu możemy przygotowywać pieczone mięso w dymie wędzarniczym
- Termostat z regulacją temperatury do 150 stopni
- Misa odgrodowa ze specjalnie ukształtowanymi otworami daszkowymi. Oddzielająca przestrzeń roboczą od wędzonek. Służy ona temu, by tłuszcze oraz soki nie spływały na elementy grzejne lub na tlące się drewno wędzarnicze.
- Ociekacz zabezpiecza wędzonki przed ściekającym z kominka osadem.
- Kominek z zainstalowanym szybrem pozwalający regulować gęstość dymu. Gęstość dymu dobieramy zależnie od receptury, z jakiej korzystamy.
- Komora wędzarnicza jest specjalnie izolowana dzięki temu charakteryzuje się maksymalną szczelnością i oszczędnością energii. Ponadto, nie tworzą się na jej ściankach skropliny, które mogą zepsuć wędzonki.
- Komora załadunkowa wędzarni BBDS-150 ma pojemność 150 l. Mieści ona do 20 kg mięsa lub do 16 kg kiełbasy. Ścianki komory uzbrojone są w uchwyty, dzięki którym uzyskujemy możliwość wędzenia na 7 półkach równocześnie.
- Drzwiczki komory posiadają zamknięcie magnetyczne. Wyposażone są także w uszczelkę. Rozwiązania te sprawiają, że korzystanie z urządzenia staje się jeszcze wygodniejsze.
- Konstrukcja wędzarni wykonana jest z blachy nierdzewnej Inox. Blacha ta charakteryzuje się doskonałą odpornością na warunki atmosferyczne. Wnętrze urządzenia wykonane jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest kontaktu z żywnością.
- Wędzarnia BBDS-150 wyposażona jest w wysokiej jakości generator dymu GDS-01. Zapewnia on równomierną pracę przejawiającą się w jednostajnym spalaniu podawanych zrębek. Takie warunki gwarantują uzyskanie najlepszych wędzonek.
- Jeden zasyp generatora zrębkami wystarcza na maksymalnie 8 godzin wytwarzania dymu. Przekładając to na koszt zrębek - wychodzi nam 30 groszy na godzinę.
Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie wędzonej w naszej wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.
W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI: PARAMETRY TECHNICZNE:
1. Szafa wędzarnicza BBDS-150 1. Napięcie znamionowe 230V
2. Generator dymu GDS-01 2. Moc grzałki komory 1900W
3. Zrębki wędzarnicze 2 l 5x 3. Dzielona moc grzałki 950 W/1900
4. Poprzeczki do zawieszania 3x 4. Moc grzałki generatora 115 W
5. Misa - ociekacz 2x 5. Bezpiecznik komory 8A
6. Półka wędzarnicza / Ruszt 1x 6. Bezpiecznik generatora 1,25A
7. Regulowane nóżki 4x 7. Pojemność zasypu generatora 2L
8. Uchwyty do przenoszenia 2x 8. Pojemność komory 150L
9. Skraplacz 1x 9. Szerokość zewnętrzna 715mm
10. Kabel zasilający 2x 10. Długość zewnętrzna 520mm
11. Przykrywka do dymogeneratora 1x 11. Wysokość zewnętrzna 1210mm
12. Uchwyt do drzwi 1x 12. Maksymalny wsad 20kg
13. Kominek 1x 13. Średnica komina 100mm
14. Haki typu "S" 5x 14. Maksymalna temperatura 150C
15. Haki podwójne 5x 15. Materiał Stal Nierdzewna INOX