Wędzarnia Borniak BBQ BBDS-70 SMOKER Seria Cyfrowa - Inteligentne sterowanie PID
Dla miłośników Amerykańskiego Barbecue doskonała propozycja nowego urządzenia produkcji firmy Borniak:
Smoker BBDS-70 dzięki ulepszonej konstrukcji pozwala na uzyskanie wyższej temperatury i przygotowanie barbecue w dymie.
Urządzenie dla wymagających użytkowników, którzy chcą wykorzystywać SMOKERA do grillowania i pieczenia dań mięsnych w dymie wędzarniczym tzw.metodą slow food. Dzięki temu, że w komorze wędzarniczej możemy uzyskiwać temp. 150oC wędzarnia otrzymała dodatkowa funkcję pieczenia / grillowania.
Wysoką temperaturę zapewniają grzałki o mocy 1000 Watt oraz wydajna izolacja termiczna w ściankach wędzarni.
Jeżeli poszukujesz nowoczesnych rozwiązań, to mamy coś dla
Ciebie.
Postanowiliśmy połączyć cyfrową elektronikę z tradycyjną
wędzarnią Borniak.
Seria Cyfrowa (Digital) to wędzarnie z elektronicznym panelem
sterowania, który idealnie utrzymuje zadaną temperaturę
wewnątrz komory wędzarniczej.
Wędzarnie Digital wykonują proporcjonalno-całkująco -
różniczkujący rachunek temperatury w celu…
hej, po prostu możesz liczyć na lepszą kontrolę temperatury!
Przyjazna obsługa i efektywność pracy - tak w skrócie można
opisać funkcjonowanie Wędzarni BBD-70
Połączenie nowych technologii oraz tradycyjnego sposobu
wędzenia to najlepszy sposób, by na Twoim stole pojawiły
się własnoręcznie wykonane wykwintne sery, ryby i wędliny, bez
chemii, bez konserwantów itp ulepszaczy.
Automatyzacja procesu wędzenia odbywa się w taki sposób, że
użytkownik po umieszczeniu wsadu w komorze
wędzarniczej uruchamia przyciśnięciem guzika urządzenie,
aha nie zapomnijmy napełnić dymogeneratora zrębkami do
wędzenia.
Generator pracuje tak, by zrębki tliły się wytwarzając dym.
Jak wiadomo, odpowiednie spalanie drewna jest tym, co
stanowi o powodzeniu wędzenia.
Spalanie przeprowadzane jest samoczynnie - drewno z
zasobnika zostaje przetransportowane na grzałkę, a tutaj
stopniowo ulega spalaniu. Co należy podkreślić - brak
płomienia i odpowiednia temperatura spalania drewna
sprawiają, że wyroby wędzone w takich warunkach posiadają
doskonały aromat dymny nie będąc osmolone.
NAJWAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU:
- Wędzarnia wyposażona jest w termostat regulujący temperaturę w komorze wędzarniczej. Wystarczy nastawić temperaturę, a ta będzie utrzymywana w komorze przez cały czas wędzenia
- Grzałka wyposażona w radiator, dzięki czemu staje się bardzo wydajna, dzięki zwiększonej mocy do 1000 W uzyskujemy wyższą temperaturę w komorze wędzarni dzięki czemu możemy przygotowywać pieczone mięso w dymie wędzarniczym
- Termostat z regulacją temperatury do 150 stopni
- Misa odgrodowa ze specjalnie ukształtowanymi otworami daszkowymi. Oddzielająca przestrzeń roboczą od wędzonek. Służy ona temu, by tłuszcze oraz soki nie spływały na elementy grzejne lub na tlące się drewno wędzarnicze.
- Ociekacz zabezpiecza wędzonki przed ściekającym z kominka osadem.
- Kominek z zainstalowanym szybrem pozwalający regulować gęstość dymu. Gęstość dymu dobieramy zależnie od receptury, z jakiej korzystamy.
- Komora wędzarnicza jest specjalnie izolowana dzięki temu charakteryzuje się maksymalną szczelnością i oszczędnością energii. Ponadto, nie tworzą się na jej ściankach skropliny, które mogą zepsuć wędzonki.
- Komora załadunkowa wędzarni BBDS-70 ma pojemność 70 l. Mieści do 10 kg mięsa lub do 8 kg kiełbasy. Ścianki komory uzbrojone są w uchwyty, dzięki którym uzyskujemy możliwość wędzenia na 6 półkach równocześnie.
- Drzwiczki komory posiadają zamknięcie magnetyczne. Wyposażone są także w uszczelkę. Rozwiązania te sprawiają, że korzystanie z urządzenia staje się jeszcze wygodniejsze.
- Konstrukcja wędzarni wykonana jest z blachy nierdzewnej. Blacha ta charakteryzuje się doskonałą odpornością na warunki atmosferyczne.
- Wędzarnia BBDS-70 wyposażona jest w wysokiej jakości generator dymu GDS-01. Zapewnia on równomierną pracę przejawiającą się w jednostajnym spalaniu podawanych zrębek. Takie warunki gwarantują uzyskanie najlepszych wędzonek.
- Jeden zasyp generatora zrębkami wystarcza na maksymalnie 8 godzin wytwarzania dymu.
Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie wędzonej w naszej wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.
W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI: PARAMETRY TECHNICZNE:
1. Szafa wędzarnicza BBDS-70 1. Napięcie znamionowe 230V
2. Generator dymu GDS-01 2. Moc grzałki komory 1000W
3. Zrębki wędzarnicze 2 l 5x 3. Bezpiecznik komory 8A
4. Poprzeczki do zawieszania 3x 4. Moc grzałki generatora 115 W
5. Misa odgrodowa ociekacz 1x 5. Bezpiecznik generatora 1,25A
6. Regulowane nóżki 4x 6. Pojemność zasypu generatora 2L
7. Uchwyty do przenoszenia 2x 7. Pojemność komory 70 L
8. Skraplacz 1x 8. Szerokość zewnętrzna 440 mm
9. Kabel zasilający 2x 9. Długość zewnętrzna 350 mm
10. Przykrywka do dymogeneratora 1x 10. Wysokość zewnętrzna 820 mm
11. Miseczka na wodę 2x 11. Maksymalny wsad 10 kg
12. Uchwyt do drzwi 1x 12. Ilość rusztów/ półek 1 szt.
13. Kominek 1x 13. Średnica komina 80 mm
14. Haki typu "S" 5x 14. Maksymalna temperatura 150C
15. Haki podwójne 5x 15. Materiał blacha nierdzewna