Wędzarnia Borniak BBQ BBDS-150 SMOKER Seria Cyfrowa - Inteligentne sterowanie PID
Urządzenie dla wymagających użytkowników, którzy chcą wykorzystywać SMOKERA do grillowania i pieczenia dań mięsnych w dymie wędzarniczym tzw.metodą slow food. Dzięki temu, że w komorze wędzarniczej możemy uzyskiwać temp. 150oC wędzarnia otrzymała dodatkowa funkcję pieczenia / grillowania.
Wysoką temperaturę zapewniają grzałki o mocy 2000 Watt oraz wydajna izolacja termiczna w ściankach wędzarni.
Jeżeli poszukujesz nowoczesnych rozwiązań, to mamy coś dla Ciebie. Postanowiliśmy połączyć cyfrową elektronikę z tradycyjną wędzarnią Borniaka przy tym zadbaliśmy o najwyższy standard wykonania.
Wędzarnia wykonana w 100 % ze stali nierdzewnej co gwarantuje wysokie walory higieniczne i estetyczne. Model ten polecamy wymagającym klientom oraz do gastronomii.
Seria Cyfrowa (Digital) to wędzarnie z elektronicznym panelem sterowania, który idealnie utrzymuje zadaną temperaturę wewnątrz komory wędzarniczej.
Wędzarnie Digital wykonują proporcjonalno-całkująco - różniczkujący rachunek temperatury w celu… hej, po prostu możesz liczyć na lepszą kontrolę temperatury!
Przyjazna obsługa i efektywność pracy - tak w skrócie można opisać funkcjonowanie wędzarni BBQ BBBDS-150.
Połączenie nowych technologii oraz tradycyjnego sposobu wędzenia to najlepszy sposób, by na Twoim stole pojawiły się własnoręcznie wykonane wykwintne sery, ryby i wędliny, bez chemii, bez konserwantów itp ulepszaczy.
Automatyzacja procesu wędzenia odbywa się w taki sposób, że użytkownik po umieszczeniu wsadu w komorze wędzarniczej uruchamia przyciśnięciem guzika urządzenie, aha nie zapomnijmy napełnić dymogeneratora zrębkami do wędzenia.
Generator pracuje tak, by zrębki tliły się wytwarzając dym. Jak wiadomo, odpowiednie spalanie drewna jest tym, co stanowi o powodzeniu wędzenia.
Spalanie przeprowadzane jest samoczynnie - drewno z zasobnika zostaje przetransportowane na grzałkę, a tutaj stopniowo ulega spalaniu. Co należy podkreślić - brak płomienia i odpowiednia temperatura spalania drewna sprawiają, że wyroby wędzone w takich warunkach posiadają doskonały aromat dymny nie będąc osmolone.
NAJWAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU:
- Wędzarnia wyposażona jest w termostat regulujący temperaturę w komorze wędzarniczej. Wystarczy nastawić temperaturę, a ta będzie utrzymywana w komorze przez cały czas wędzenia.
- Grzałka wyposażona w radiator, dzięki czemu staje się bardzo wydajna.
- Termostat z regulacją temperatury do 150 stopni C.
- Misa odgrodowa ze specjalnie ukształtowanymi otworami daszkowymi. Oddzielająca przestrzeń roboczą od wędzonek. Służy ona temu, by tłuszcze oraz soki nie spływały na elementy grzejne lub na tlące się drewno wędzarnicze.
- Ociekacz zabezpiecza wędzonki przed ściekającym z kominka osadem.
- Kominek z zainstalowanym szybrem pozwalający regulować gęstość dymu. Gęstość dymu dobieramy zależnie od receptury, z jakiej korzystamy.
- Komora wędzarnicza jest izolowana dzięki temu charakteryzuje się maksymalną szczelnością i oszczędnością energii. Ponadto, nie tworzą się na jej ściankach skropliny, które mogą zepsuć wędzonki.
- Komora załadunkowa wędzarni BBDS-150 ma pojemność 150 l. Mieści ona do 20 kg mięsa lub do 16 kg kiełbasy. Ścianki komory uzbrojone są w uchwyty, dzięki którym uzyskujemy możliwość wędzenia na 6 półkach równocześnie.
- Drzwiczki komory posiadają zamknięcie magnetyczne. Wyposażone są także w uszczelkę. Rozwiązania te sprawiają, że korzystanie z urządzenia staje się jeszcze wygodniejsze.
- Konstrukcja wędzarni wykonana jest z blachy nierdzewnej. Blacha ta charakteryzuje się doskonałą odpornością na warunki atmosferyczne. Wnętrze urządzenia wykonane jest również z blachy nierdzewnej.
- Wędzarnia BBDS-150 wyposażona jest w wysokiej jakości generator dymu GDS-01. Zapewnia on równomierną pracę przejawiającą się w jednostajnym spalaniu podawanych zrębek. Takie warunki gwarantują uzyskanie najlepszych wędzonek.
- Jeden zasyp generatora zrębkami wystarcza na maksymalnie 8 godzin wytwarzania dymu. Przekładając to na koszt zrębek - wychodzi około 75 groszy na godzinę.
- Moc maksymalna wędzarni to 2,0 kW. Konsekwencją tego jest niewielkie zużycie prądu na godzinę użytkowania urządzenia (w praktyce ok 1000 W).
Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie wędzonej w naszej wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.
W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI: PARAMETRY TECHNICZNE:
1. Szafa wędzarnicza SBDS-150 1. Napięcie znamionowe 230V
2. Generator dymu GDS-01 2. Moc grzałki komory 2000W
3. Zrębki wędzarnicze 2 l 5x 3. Bezpiecznik komory 10 A
4. Poprzeczki do zawieszania 3x 4. Moc grzałki generatora 115 W
5. Misa ogrodowa ociekacz 1x 5. Bezpiecznik generatora 1,25A
6. Regulowane nóżki 4x 6. Pojemność zasypu generatora 2L
7. Uchwyty do przenoszenia 2x 7. Pojemność komory 150L
8. Skraplacz 1x 8. Szerokość zewnętrzna 715mm
9. Kabel zasilający 2x 9. Długość zewnętrzna 520mm
10. Przykrywka do dymogeneratora 1x 10. Wysokość zewnętrzna 1210mm
11. Misa ociekowa 1x 11. Maksymalny wsad 20kg
12. Uchwyt do drzwi 1x 12. Ilość półek 1
13. Kominek 1x 13. Średnica komina 100mm
14. Haki typu "S" 5x 14. Maksymalna temperatura 150 oC
15. Haki podwójne 5x 15. Materiał Stal Nierdzewna
Jesteśmy autoryzowanym dealerem produktów firmy Borniak