WEBER IP INTER
Lekki tynk cementowo-wapienny do wnętrz o podwyższonej przyczepności
25kg
Transport wyceniany indywidualnie do każdego zamówienia
ZASTOSOWANIE PRODUKTU
weber IP INTER jest przeznaczony do tynkowania ścian i sufitów wykonanych z betonu, elementów keramzytowych, ceramicznych zwykłych i poryzowanych, gazobetonowych oraz silikatowych wewnątrz budynków mieszkalnych, obiektów handlowych i użyteczności publicznej oraz przemysłowych. Nadaje się do stosowania w pomieszczeniach suchych, jak również w pomieszczeniach narażonych na wyższe zawilgocenie typu łazienki, natryski, pralnie, garaże, piwnice itp.
Służy do wykonywania ręcznego lub mechanicznego:
- tradycyjnych tynków zatartych na gładko, o drobnoziarnistej fakturze, np. pod malowanie,
- tynków podkładowych pod dekoracyjne tynki cienkowarstwowe, gładzie tynkarskie, płytki ceramiczne, tapety itp.
weber IP INTER zastępuje zaprawy budowlane przygotowane ze zgromadzonych składników na placu budowy - jest przy tym łatwiejszy w przygotowaniu oraz wykonaniu. Jego zastosowanie zdecydowanie zmniejsza ryzyko pojawienie się rys skurczowych.
PRZYGOTOWANIE PODŁOŻA
Podłoże musi być mocne, nieodkształcalne, czyste, suche, wolne od zanieczyszczeń. Warstwy słabo związane z podłożem lub osłabiających wiązanie należy usunąć np.: tłuszcze, kleje, bitumy, pył, resztki farb i zapraw, środki antyadhezyjne itp. Wszelkie większe ubytki, fugi, szczeliny instalacyjne itp. należy przed tynkowaniem wypełnić tynkiem weber IP INTER lub inną zaprawą cementową. Na podłożach silnie nasiąkliwych (np. gazobeton l;ub elementy ceramiczne) należy wykonać obrzutkę (szpryc) z weber TP541 i pozostawić do wyschnięcia.
PRZYGOTOWANIE PRODUKTU
Tynk weber IP INTER można nakładać ręcznie lub przy użyciu agregatu tynkarskiego. W przypadku aplikacji ręcznej tynk należy mieszać z wodą w ilości 6,5 - 7,0 l wody na 25 kg (worek) suchego produktu za pomocą mieszadła wolnoobrotowego. Mieszanie powinno trwać 2-3 minuty, do uzyskania jednorodnej masy. Następnie należy odczekać 2 minuty i ponownie wamieszać. W zależności od temperatury, przygotowana masa zachowuje swoje właściwości do około 2 godzin. Dodawanie większej ilości wody niż zalecana, obniża wytrzymałość i przyczepność tynku oraz może powodować powstawanie rys skurczowych. Niedopuszczalne jest dodawanie do zaprawy piasku, itp.
ZUŻYCIE
- ok. 10 - 11 kg na 1 m2 tynku grubości 10 mm
DANE TECHNICZNE
- Proporcje mieszania: 6,5 - 7,0 l wody l / 25 kg suchej mieszanki
- Minimalna grubość warstwy [mm]: 8
- Maksymalna grubość warstwy [mm]: 20
- Wytrzymałość na ściskanie [N/mm2]: 1,5 - 5 (CSII)
- Przyczepność [N/mm2]: ≥0,3 (FP:B)
- Absorpcja wody [kg/m2*min 0,5]: W0
- Uziarnienie maksymalne [mm]: 0,7
- Czas gotowości do użycia (temp.ok 20ºC) [h]: 2
- Termin przydatności: 12 miesięcy od daty produkcji
- Zużycie 10 - 11 kg/m2 dla gubości warstwy 10mm