Drzewo laurowe Wawrzyn szlachetny - Laurus nobilis
Zwykle liście laurowe kojarzą się nam z wysuszonym zielem, ale z powodzeniem możemy je wyhodować samodzielnie i mieć możliwość porównania smaków rośliny suszonej i świeżej. Jeśli tylko zapewnimy wawrzynom odpowiednie warunki, nie powinny nam przysporzyć wielu kłopotów. Główną ozdobą laurów są ich eliptyczne, ostro zakończone, skórzaste, błyszczące liście, które maja intensywnie zielony kolor.
W naturze jest całkiem sporym krzewem lub niewielkim drzewem i dorasta nawet do 8-10 m wysokości, ale zwykle w pojemnikach osiąga ok. 1,5 -2 m. Możemy go jednak z powodzeniem przycinać, powodując rozkrzewianie i ograniczając wzrost w górę. Charakterystyczny smak wawrzynu znajdziemy w wielu potrawach zarówno polskich, jak i orientalnych. Związki zawarte w liściach, wspomagają trawienie i łagodzą wzdęcia. Opakowanie zawiera 5szt nasion.
Wysiew nasion powinien być poprzedzony zimną stratyfikacją (ok. 4 stopni Celsjusza przez 2 miesiące – dolna półka w lodówce), póżniej namaczamy je przez dwa dni w letniej wodzie, zmieniając ją dwa razy na dobę, po wysiewie nasion nie należy przykrywać całkowicie ziemią ponieważ światło ma u tej rośliny pozytywny wpływ na kiełkowanie, wawrzyn nie znosi też mieć zbyt mokrego podłoża bo wtedy jest duże ryzyko wystąpienia chorób grzybowych, nasiona kiełkują długo, nawet do 3 - 6 miesięcy.