Wawrzyn szlachetny (laur) - sadzonka P9
Laurus nobislis
Krzew śródziemnomorski
Wawrzyn, nazywany także laurem, to znany od Starożytności krzew ozdobny, który w wielu kulturach był uważany za świętą roślinę. Dostarcza przyprawy znanej jako liście laurowe. Naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim, a w Polsce może być uprawiany w donicy.
Jest to długowieczna roślina o wiecznie zielonych liściach. Przybiera formę krzewu lub niewielkiego drzewka i w pojemniku może osiągnąć do 1,5 m wysokości. Ma pionowe gałązki w brunatnym kolorze i duże, lancetowate liście, które po roztarciu wydzielają charakterystyczny zapach. Zakwita w marcu i kwietniu, ale kwiatki są niepozorne. Bardziej ozdobne są tworzące się jesienią ciemne jagody.
Zastosowanie lauru
Zarówno liście, jak i owoce można samodzielnie zbierać i wykorzystywać w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości. Suszone lub świeże liście są przyprawą dodawaną m. in. do gulaszu, bigosu i mięs. Zbiorów dokonuje się jesienią.
Uprawa warzynu
W polskim klimacie wawrzyn nie może być sadzony w gruncie i nadaje się tylko do pojemników. Latem możemy wynieść go na zewnątrz, ale zimę musi spędzić w pomieszczeniu. Wytrzyma krótkotrwałe spadki temperatury, ale ogólnie nie jest odporny na mróz. Wymaga ciepłego, słonecznego stanowiska i żyznej, stale wilgotnej gleby. Dobrze znosi przycinanie. Zimą należy zmniejszyć podlewanie o połowę.
Laur świetnie sprawdzi się w kompozycjach z innymi roślinami śródziemnomorskimi, np. rozmarynem, oleandrem, oliwką czy cytrusami. Latem może ozdobić taras lub balkon, zimą ładnie zaprezentuje się w pomieszczeniu.
Zdjęcie poglądowe sadzonki. Rośliny mogą się nieco różnić. Pojemnik ma wymiary 9x9 cm.