Czekolada gorzka bez dodatku cukru. Czekolada zawiera substancję słodzącą i naturalnie występujące cukry.
Składniki: miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny. Masa kakaowa minimum 70%.
Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy laskowe, migdały, mleko, nasiona sezamu, pszenicę, soję i jaja.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna:, 2079 kJ/ 503 kcal
- Tłuszcz, 39 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 24 g)
- Węglowodany, 34 g (w tym cukry, 0,8 g, alkohole wielowodorotlenowe (poliole), 29 g, skrobia, 0,7 g)
- Błonnik: 12 g
- Białko: 9,7 g
- Sól: 0,02 g