Wątróbka z dorsza, w tłuszczu własnym (tranie) - 1 sztuka
- waga:115 g.
- bez konserwantów; tylko wątróbka i sól
Jeżeli istnieje jakiś produkt, który rozpływa się w ustach - to na pewno wątróbka dorsza.
Wątróbka dorsza jest bogata w witaminy A, D, E i wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-5, z których wyrabia się tran. Wątróbka dorsza jest szczególnie ceniona w Rosji i państwach byłego ZSRR.
Spożywa się ją jako specjał dodawany do sałatek, ziemniaków albo jako pastę do chleba z dodatkiem jajka i drobno posiekanej cebuli lub w czystej postaci razem ze świeżym chlebem.
Wątróbki z dorsza zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3
Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Mają one również korzystny wpływ na poziom cholesterolu i krążenie krwi, co z kolei zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Niestety nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać tych niezbędnych kwasów tłuszczowych samodzielnie, dlatego też musimy zapewnić sobie ich obecność w diecie