Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Irena Nadolna Hanna Kunachowicz Krystyna Iwanow Beata Przygoda
- Rok wydania: 2019
- Rodzaj okładki: Miękka
- Autor: Irena Nadolna Hanna Kunachowicz Krystyna Iwanow Beata Przygoda
- Stan: Nowa
- ISBN: 9788320055863
- Wymiar: 28.5cm x 20.5cm
- Nr wydania: -
- Seria: -
- Ilość stron: 150
- Waga: 0.572 kg
- Indeks: 96150700218KS
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.