W kuchni. Kulturowe szkice o przestrzeni
Prezentowane rozważania na temat przestrzeni kuchni wynikają z różnych perspektyw oglądu kultury i życia społecznego, a ich podstawą analityczną są zarówno źródła historyczne i archiwalne, wyniki badań etnograficznych i archeologicznych, jak i materiały o charakterze literackim, prasowym i reklamowym, fragmenty kolekcji muzealnych oraz wizualizacje architektoniczne.
Z Wprowadzenia
Książka dotyczy kuchni jako przestrzeni życiowej – prywatnej, domowej, półpublicznej – kojarzonej z wieloma kulturowymi i społecznymi znaczeniami ukazanymi na wybranych przykładach. Autorzy tekstów omawiają zarówno współczesne sposoby korzystania z pomieszczeń kuchennych, ich aranżacje i wyposażenie, specyfikę projektów kuchni z perspektywy wypracowanych wzorów kulturowo-społecznych, sposoby organizacji posiłków w placówkach zbiorowego żywienia i instytucjach pomocowych, jak i funkcjonowanie przestrzeni kuchennych w tradycyjnej kulturze chłopskiej, robotniczym środowisku miasta oraz w okresie średniowiecza i starożytności.
Publikacja jest kierowana do badaczy kultury i życia społecznego, zainteresowanych przestrzenią kuchni i związanymi z nią praktykami, nie tylko kulinarnymi. Może stanowić także źródło wiedzy i inspiracji dla osób zajmujących się analizą strategii zamieszkiwania, osadzonych w różnych kontekstach historycznych oraz projektowaniem przestrzeni i całej palety przedmiotów użytkowanych na potrzeby kuchenne.
UWAGA: KSIĄŻKA W POSTACI CYFROWEJ.
Po zakupie produkt będzie dostępny do pobrania z biblioteki na koncie allegro, dodatkowo na maila zostanie wysłana wiadomość z linkiem do pobrania plików (prosimy również sprawdzić katalog spam).
Aby pobrać ebooka, zaloguj się do serwisu Allegro, przejdź do strony z zamówieniami "Moje zakupy", a następnie z górnego menu wybierz:
"Zakupy" -> "E-booki" -> "Moja półka".
Link bezpośredni do półki:
allegro.pl/moje-allegro/zakupy/moja-polka
Każdy ebook zabezpieczony jest indywidualnym znakiem wodnym, który zawiera dane kupującego podane na Allegro.