Voucher do jedynej w Słupsku libańskiej restauracji Byblos Mezza House o wartości 100 zł
Byblos Mezza House - Restauracja serwująca kuchnię Libańską
ulica Michała Mostnika 8, 76-200 Słupsk, Polska
Byblos Mezza House - Nazwa Restauracji pochodzi od miasta w Libanie czyli Byblos. Mezza House oznacza inaczej - dom przystawek. Powstaliśmy w Słupsku 08.2018 roku a założycielem Restauracji jest Pierre Kareh.
Czym charakteryzuje się kuchnia libańska?
Ze względu na ciepły klimat królują tutaj owoce, przede wszystkim granaty, pomarańcze, banany czy daktyle, ale także warzywa, strączki (ciecierzyca, soczewica) oraz zboża – głównie pszenica. Z mięs jagnięcina, która jest specjalnością szefa kuchni. Znajdą państwo u Nas również dania wegańskie, oraz wegetariańskie. Libańczycy do wielu potraw (nawet do ziemniaków czy ryżu!) spożywają płaskie pieczywo – gorący chlebek typu pita, który posypują zatharem – mieszanką przypraw charakterystyczną dla tego regionu świata. Zathar łączy w sobie aromaty prażonego sezamu, suszonego tymianku oraz sumaku, występuje często w akompaniamencie oliwy. W prawdziwej uczcie libańskiej nie może zabraknąć również mezze, czyli przystawek. Oprócz wspomnianego pieczywa w skład mezze wchodzą sałatki, pasty, sosy, placki i… liście winogron, które faszeruje się warzywami, ryżem lub mięsem. Wyglądem przypominają nasze polskie gołąbki, a ich oryginalna nazwa to dolma.W naszej restauracji noszą one nazwę Warak Inab. Popularne są tutaj także warzywa marynowane, np. biała rzodkiew, która dzięki obecności czerwonej kapusty i chili w marynacie nabiera czerwonego koloru i ostrzejszego charakteru. Wiele dań obfituje w świeżą bazylię i miętę, czosnek i oliwę. Smak duszonych warzyw i mięs podkręcają kiszone cytryny.
Voucher na aukcję na rzecz 28. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przekazała restauracja Byblos Mezza House