Inulina to naturalny składnik otrzymywany przez ekstrakcję gorącą wodą korzeni cykorii. Inulina z cykorii przyczynia się do utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit. W jelitach ma działanie podobne do błonnika
- Naturalny prebiotyk
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit
- Może być stosowana przez osoby zmagające się z cukrzycą oraz odchudzające się
- Zapewnia uczucie sytości.
- Zmniejsza kaloryczność spożywanych pokarmów.
- Pomaga w kontrolowaniu wagi ciała.
Inulina jest naturalnym prebiotykiem. Oznacza to, że stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Bakterie te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, dlatego określa się je mianem probiotyków (z greki - wspierających życie).
Inulina to naturalny składnik otrzymywany przez ekstrakcję gorącą wodą korzeni cykorii. Inulina z cykorii przyczynia się do utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit. W jelitach ma działanie podobne do błonnika: wiąże duże ilości wody, co sprawia, że zwiększa się ilość treści pokarmowej a jednocześnie zmniejszona zostaje kaloryczność spożywanych pokarmów. W jej smaku wyczuwalna jest lekko słodka nuta. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i innych płynach.
Poza jej właściwościami prebiotycznymi, Inulina zaliczana jest również do błonnika rozpuszczalnego, dlatego posiada zdolność do obniżania poziomu glukozy i poziomu cholesterolu we krwi, a także zdolność do zwiększania biodostępności składników mineralnych. Inulina występuje w takich warzywach i owocach jak cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany, a także w niektórych zbożach. Inulina zwiększa masę i objętość stolca, poprzez wiązanie wody i tworzenie żelu. Dodatkowo, dzięki działaniu poślizgowemu, ułatwia masom kałowym przesuwanie się wzdłuż jelita.
Uważa się, że inulina może zwiększać absorpcję składników mineralnych, szczególnie wapnia i magnezu. Inulina może hamować łaknienie, zwiększać odczuwanie sytości i tym samym wpływać na zmniejszenie ilości przyjmowanych pokarmów. Dodatkowo biorąc pod uwagę fakt, że jest niskokaloryczna, jej dodatek zastępuje w produktach tłuszcz oraz zwiększa w nich ilość błonnika pokarmowego można ją uznać za składnik sprzyjający redukcji masy ciała.
Składniki
Porcja: 20g
Ilość porcji w opakowaniu: 50
Opakowanie: 1000g
Składniki: Inulina 92,4%, glukoza, fruktoza, sacharoza.
Źródło błonnika pokarmowego.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Wartość odżywcza - w 100g - **RWS%
- Wartość energetyczna - 848 kJ / 210 kcal - 10%
- Tłuszcz - 0g - 0%
- w tym kwasy nasycone - 0 g - 0%
- Węglowodany - 8 g - 3%
- w tym Cukry - 8 g - 9%
- Błonnik - 89 g
- Białko - 0 g - 0%
- Sól - 0 g - 0%
** - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
* - Składniki, gramatura oraz wartości odżywcze mogą się nieznacznie różnić w zależności od wariantu smakowego i/lub partii produktu.
Sposób użycia
Spożywać 20 g dziennie – dwie miarki (miarka wewnątrz opakowania), suplement diety wymieszać z około 100-150 ml chłodnej wody lub ulubionego napoju, dokładnie wymieszać. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Inulina może być również stosowana w kuchni, jako zagęszczacz do zup i sosów a także jako słodzik.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii produkcyjnej znajduje się na boku/spodzie opakowania.
Masa netto: 1000g
1000025634