Vitargo GEL 45g
- smak: CZARNA PORZECZKA
Producent: Swecarb AB, Sweden, Kalmar
Większość żeli dla sportowców dostępnych na rynku zawiera maltodekstrynę. Maltodekstryna jest tanim preparatem skrobiowym, który znalazł szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu spożywczego m.innymi w piekarnictwie, w produkcji mrożonek, lodów, słodyczy, deserów, wędlin, pasztetów, wyrobów garmażeryjnych itp.
Maltodekstryna jest używana jako tzw. "nośnik smaku" i "wypełniacz". Codziennie zjadamy spore ilości tej "odżywki dla sportowców" w produktach spożywczych.
Vitargo Gel jest to pierwszy na świecie opatentowany żel energetyczny oparty na formule Vitargo, trechalozy i izomaltulozy- unikalnej kombinacji węglowodanów, który zapewnia równomierny dopływ energii pracującym mięśniom. Prace nad tym produktem trwały 2 lata i są wynikiem współpracy niemieckich i szwedzkich naukowców.
Vitargo Gel stanowi znakomite uzupełnienie napoju sportowego Vitargo. W sytuacjach, gdy nie można sięgnąć po napój, żel Vitargo skutecznie wspomaga organizm, dostarczając mu energii.
Vitargo Gel ma łagodny smak i lżejszą od zwykłych żeli konsystencję, wyróżnia się również łatwością przyswajania, które odbywa się już w jelicie cienkim.
Jak stosować żel Vitargo?
W sytuacjach, gdy nie mają Państwo możliwości sięgnięcia po napój sportowy Vitargo - jego rolę skutecznie spełni żel Vitargo. Zawiera optymalny zestaw węglowodanów: Vitargo, izomaltulozę, trehalozę i pobudzającą kofeinę, dzięki którym jedna porcja żelu stanowi dawkę energii wystarczającą na około 30 minut treningu.
Na przykład podczas maratonu, zalecamy przyjmować porcję żelu Vitargo (45g) co 30-45 minut biegu, najlepiej popijając niewielką ilością wody - 200 ml lub więcej, jeśli jest ciepło (1 kubek zwykle odpowiada ok. 150 ml wody).
Składniki: Woda, izomaltuloza*, trehaloza**, skrobia jęczmienna (zawierająca gluten), stabilizator - glicerol, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja konserwująca - sorbinian potasu, aromat, sól.
Składniki alergenne zaznaczone pogrubioną czcionką.
Wartość odżywcza w porcji 45g:
- Wartość energetyczna (kJ/kcal) 433/102
- Tłuszcz (g) w tym: 0
- -kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0
- Węglowodany (g) w tym: 24
- - cukry (g) 20,50
- Białko (g) 0
- Sól (g) 0,25
- Izomaltuloza* (g) w tym: 8,5
- - w tym glukoza (g) 4,25
- - w tym fruktoza (g) 4,25
- Trehaloza ** 8,5
- - w tym glukoza (g) 8,5
- Skrobia jęczmienna (Vitargo®)(g) 3,5
- Fruktoza (g) 3,5
*Izomaltuloza jest związkiem, którego trawienie w organizmie człowieka jest wolniejsze (stopniowe uwalnianie energii), oraz nie powoduje żadnych zaburzeń żołądkowych. Badania wykazały, że w połączeniu z wysiłkiem sportowym ma pozytywny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne
**Trehaloza pełni rolę substancji zapasowej z której łatwo uwolnić glukozę. Unikatowe cechy trehalozy czynią z niej żródło wielu zastosowań w medycynie, weterynarii, przemyśle farmaceutycznym. Trehaloza ogranicza degradację nienasyconych kwasów tłuszczowych, może mieć zastosowanie w walce z osteoporozą.