Versin - vermouth bezalkoholowy
Versin jest bezalkoholowym substytutem vermouth-u. Oparty jest o te same składniki co zwykły vermouth, ale nie zostały one poddane fermentacji wobez czego całość jest pozbawiona alkoholu.
Tradycyjny vermouth zawiera około 16% alkoholu, więc versin jako bezalkoholowy pozostawia nieco inny posmak w ustach. Najbliższy samkowi i aromatowi jest biały vermouth. Jak wszystkie vermouthy, ten bezalkoholowy sprawdza się świetnie jako aperitif oraz składnik bezalkoholowych koktajli.
Napój nie zawiera sztucznych substancji słodzących i około 4 gms cukru w 100 ml w połączeniu z zalecanymi 3 kostkami lodu.
Poznaj lepiej producenta...
Firma Industrias Espadafor została założona osiem lat temu w Granadzie, położona w najsłynniejszym i przepieknym regionie Hiszpanii: Andaluzji.
Specjalizując się w opracowywaniu lokalnych win, około lat siedemdziesiątych, założyciel Juan Espadafor postanowił zmienić kierunek o 180 stopni w stronę przyszłości: napojów bezalkoholowych. Obecnie po czterech pokoleniach firma Espadafor stała się jedną z największych hiszpańskich firm produkujących napoje bezalkoholowe. Jest dobrze znana z szerokiego wyboru odświeżających drinków i ciągłego poszukiwania nowych smaków.
Wg. nas MISTRZ. Smakuje porównywalnie do Martini Bianco. Szczerze polecamy za smak i aromat.
Pojemność: 1L
WINO BEZALKOHOLOWE
Wino bezalkoholowe powstaje identycznie jak wino alkoholowe. Alkohol jest usuwany po fermentacji wina. Istnieje kilka metod pozbycia się alkoholu z wina. Każda z nich jest kosztowna, dlatego na produkcję tego rodzaju wina najczęściej mogą sobie pozwolić tylko największe winnice (jak np. Torres czy Codorniu). Cały proces dealkoholizacji wina polega na odwirowaniu alkoholu od reszty składniku. Wino bez alkoholu ma łągodniejszy smak oraz czujemy jego pełen bukiet. W przypadku win alkoholowych brak jakości często jest przesłaniany dodatkową ilością alkoholu. Wina bezalkoholowe muszą być dużo bardziej dopracowane smakowo, nie ma w nich nic co stanowiłoby substytut drażniącego alkoholu.