Autor: Leszek Jurek
Wydawca: Lexdruk
Rok wydania: 2022
Wydanie: I
Stron: 229
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-64718-11-3
Zapraszamy do zapoznania się z publikacją skierowaną do osób rozpoczynających pracę na stanowisku intendenta w placówkach oświatowych a także innych, zajmujących się ogólnie pojętym żywieniem.
Spis treści:
- Organizacja zakładu gastronomicznego
- Ogólne wymagania dotyczące magazynów żywnościowych
- Organizacja stanowisk i procesu pracy w zakładach gastronomicznych
- Zakres obowiązków intendenta
- Szczegółowe zakresy obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności pracowników obsługi
- Zasady żywienia w szkole i przedszkolu
- Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków
- Ogólne zalecenia dotyczące doboru produktów żywnościowych i metod obróbki technologicznej
- Praktyczne zasady obróbki kulinarnej produktów spożywczych
- Składniki alergenne
- Wytyczne prowadzenia dokumentacji w dziale żywienia
- Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej oraz system HACCP przy produkcji posiłków przedszkolnych
- Gramatury i receptury 2021
- Schematy technologiczne
- Zamówienia publiczne - wzory pism
- Zamknięcie szkół i przedszkoli - co zrobić z przeterminowaną żywnością i niewykorzystanymi środkami pieniężnymi
Bibliografia