Tytuł: Użytkowanie skórek i mięsa królika [z 4 rycinami w tekście], seria wydawnicza - „Radź Sam Sobie. Biblioteczka Życia Praktycznego Nr 28/29.”.
Autor: M. Saryusz-Stokowska.
Wydawca: Nakładem R.G.O. Polskiego Komitetu Opiekuńczego w Krakowie, Kraków (ul. Kanoniczna 14, II p. skrytka pocztowa 325) 1942. 45 stron, rysunki (4) w tekście, oprawa miękka, format 12x17 cm.
Stan dobry - ogólne podniszczenie i zabrudzenia okładki oraz środka – poza tym stan OK.
Treść:
Wstęp;
Część I. Wiadomości ogólne:
- Zabijanie królika;
- Sprawianie królika;
- Ściąganie skóry;
- Suszenie skórki;
- Patroszenie królika;
Część II. Garbowanie skorek:
- Mizdrowanie;
- Garbowanie właściwe;
- Natłuszczanie;
- Wykończenie;
Część III. Sierść i wełna;
Część IV. Potrawy z królika:
Wstęp;
Przepisy;
- Spis potraw (Zupy – 8 przepisów; Dodatki do zup – 1 przepis; Mięsa – 30 przepisów; Sosy – 1 przepis.)