WYSYŁKA DZISIAJ! ZAMÓW DO GODZ. 13.00 WYŚLEMY JESZCZE DZIŚ dot. dni roboczych
UŻYTKOWANIE OWIEC
Alfred Dankowski, Henryka Bernacka, Bogdan Janicki, Ewa Siminska
Stan książki: NOWA
Wydawnictwa Uczelniane Akademii Techniczno - Rolniczej w Bydgoszczy
Stron: 174
Format: B5
Oferta z dnia 18.01.2018
CHCESZ PRZED ZAKUPEM ZAPOZNAĆ SIĘ Z OFEROWANĄ KSIĄŻKĄ NAPISZ DO NAS MAILA, A OTRZYMASZ DARMOWY FRAGMENT!!!
Spis treści:
1. WSTĘP 6
2. UŻYTKOWANIE WEŁNISTE 7
2.1. Wełna - podstawy biologiczne 7
2.1.1. Rozwój okrywy włosowej 7
2.1.2. Budowa włosa 9
2.1.3. Typy anatomiczne włosów 12
2.1.4. Twory związane z włosami 14
2.1.5. Tłuszczopot i inne składniki wełny 15
2.1.5.1. Wydajność (rendement) wełny
2.1.6. Typy okrywy wełnistej 17
2.1.6.1.Okrywa wełnista jednolita
2.1.6.2.Okrywa wełnista mieszana
2.2. Właściwości fizyczne wełny 20
2.2.1. Grubość wełny 20
2.2.1.1. Sortyment wełny
2.2.2. Długość wełny 23
2.2.3. Wytrzymałość wełny 24
2.2.4. Karbikowanie 25
2.2.5. Barwa 25
2.2.6. Połysk 27
2.2.7. Higroskopijność 27
2.2.8. Ciepłochronność 28
2.2.9. Sprężystość (rozciągliwość i elastyczność) 28
2.2.10. Plastyczność 28
2.2.11. Chwyt wełny 28
2.2.12. Zdolność hirudina spilśniania 29
2.2.13. Inne właściwości fizyczne wełny 29
2.3. Właściwości chemiczne wełny 29
2.4. Wady wełny 30
2.4.1. Wady wrodzone 31
2.4.2. Wady spowodowane złą pielęgnacją owiec 32
2.4.3. Wady spowodowane nieodpowiednim przechowywaniem (magazynowaniem)
2.5. Strzyża 34
2.5.1. Termin strzyży 34
2.5.2. Organizacja strzyży 34
2.5.3. Techniki strzyży 36
2.5.4. Postępowanie z wełną po strzyży 37
2.5.5. Sprzedaż i klasyfikacja wełny 37
2.6. Zastosowanie wełny 40
Literatura 41
3. UŻYTKOWANIE MIĘSNE 43
3.1. Zagadnienia ogólne 43
3.2. Rasy owiec 44
3.2.1. Rasy mięsne 45
3.2.2. Rasy plenne 48
3.2.3. Rasy owiec a sezon płciowy 49
3.3. Typy produkcji materiału rzeźnego 50
3.4. Ocena zwierząt przy zakupie 51
3.5. Przyżyciowa ocena wartości rzeźnej 53
3.6. Główne cechy mięsnego typu użytkowego 57
3.7. Wzrost i rozwój 58
3.8. Dojrzałość do uboju 60
3.9. Przygotowanie do uboju i ubój 63
3.10. Klasyfikacja tusz 64
3.11. Kryteria jakości tuszy 65
3.12. Pomiary tuszy 80
3.13. Jakość i wartości odżywcze mięsa jagnięcego 81
3.13.1. Wykorzystanie kuliname elementów podziału tuszy 89
3.14. Surowce rzeźne uboczne 90
3.15. Metody zwiększania produkcji jagniąt 91
3.16. Produkcja jagniąt rzeźnych w systemie stratyfikacji w Wielkiej Brytanii 94
3.17. Wybrane zagadnienia marketingu 96
Literatura 98
4. UŻYTKOWANIE MLECZNE 107
4.1. Rasy owiec a użytkowanie mleczne 107
4.2. Wydzielanie mleka 110
4.3. Dój 111
4.4. Dój a odchów jagniąt 113
4.5. Przebieg laktacji 114
4.6. Czynniki wpływające na wydajność i skład mleka 116
4.7. Ocena użytkowości mlecznej 118
4.8. Właściwości chemiczne i fizyczne mleka 120
4.9. Wartość odżywcza i prozdrowotna mleka owczego 124
4.10. Higiena mleka 125
4.11. Produkty uzyskiwane z mleka owczego 129
Literatura 132
5. SKÓRY I UŻYTKOWANIE FUTRZARSKIE 136
5.1. Rola skóry 136
5.2. Budowa skóry 137
5.3. Skład chemiczny skór surowych 138
5.4. Rodzaje użytkowania skór 138
5.4.1. Golce
5.4.2. Skóry futrzarskie
5.4.3. Skóry kożuchowe
5.4.4. Skóry futerkowe
5.4.5. Skóry wyporków
5.4.6. Trwałość skór futrzarskich
5.5. Pozyskiwanie i konserwacja skór 145
5.6. Czynniki wpływające na wygląd i jakość skóry 147
5.7. Wycena skór surowych 145
Literatura 151
6. OBORNIK 152
Literatura 155
7. INNE FORMY UŻYTKOWANIA OWIEC 156
Literatura 157
ANEKS. 158
FOTOGRAFIE 163