Uzara ( Xysmalobium undulatum ) korzeń cięty 50g
Uzara – (łac. Xysmalobium amplifolium)
Rodzina: toinowate (łac. Apocynaceae)
Gatunek: uzara (łac. Xysmalobium amplifolium)
Synonimy: uzura, uzara root
Uzara jest rośliną pochodzącą z terenów Afryki Południowej. Do celów leczniczych wykorzystywany jest jej korzeń. Już wiele lat temu jej niezwykłe właściwości zostały odkryte przez rdzenną ludność Afryki i po dziś dzień korzeń uzary jest cenionym surowcem wykorzystywanym przez tamtejszą medycynę naturalną. W ostatnich latach, Uzara coraz częściej staje się przedmiotem badań naukowców. Jej stosowanie jest szczególnie popularne w Niemczech i w Szwajcarii. Ze względu na dużą zawartość glikozydów, oddziałuje na układ pokarmowy. Po korzeń uzary warto sięgnąć
w przypadku niestrawności, biegunek, objawów przejedzenia.
Działanie i zastosowanie:
Działanie ogólne
- nieżyty żołądka
- biegunka
- bóle brzucha
- wymioty
Dawkowanie:
Nie przekraczać dziennej dawki 2 g sproszkowanego korzenia tj. 1 płaska łyżeczka. Z korzeni uzary można przygotować:
Nalewka: (surowiec zalany alkoholem etylowym 60% w proporcji 1:5, gotowy do spożycia po 2 tygodniach) 2 łyżeczki dziennie.
Napar : (1 łyżeczkę surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożyć w ciągu dnia podzielone na 2-3 porcje
Sproszkowany korzeń można również wykorzystać, jako dodatek do potraw – zup, sosów itp. Ma charakterystyczny, gorzki smak.