Uszczelka do złączy mleczarskich VMS - rozmiar DN 50 - wykonane z NBR - 5549 000050 - BAGGERMAN
NBR zwany potocznie gumą olejoodporną jest kopolimerem butadienu i akrylonitrylu, procentowy skład tych związków decyduje o jej odporności na oleje i niską temperaturę. Może pracować od -20°C do +70°C dla gorącej wody, czy nawet +164°C dla pary wodnej. Guma ta wykazuje odporność na oleje silnikowe, opałowe, transformatorowe, smary, płyny hydrauliczne, węglowodory alifatyczne, propan, butan, benzynę, alkohole, wodne roztwory soli, rozcieńczone kwasy i zasady w niewysokich temperaturach. Świetnie pracuje w ścisku, przy dużych ciśnieniach. Guma ta wykazuje niską odporność na oleje i smary silikonowe, płyny hamulcowe na bazie glikolu, ciecze hydrauliczne typu HFD, stężone kwasy i ługi, węglowodory aromatyczne i chlorowane (np. benzen, tri), estry.
System złączy spożywczych (mleczarskie, higieniczne DIN 11851) początkowo wykorzystywany był w przemyśle mleczarskim i browarniczym. Z czasem znalazł szersze zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz innych gałęziach przemysłu takich jak chemia, biotechnologia czy farmaceutyka. Połączenia w tym systemie zawsze składają się z 3 części, męskiej, żeńskiej oraz nakrętki łączącej. Najczęściej montowane są złącza higieniczne przeznaczone do wspawania. Przy zastosowaniu odpowiedniej techniki, która zapewnia wysoką jakość spoiny, uzyskuje się połączenie spełniające normy higieniczności. Połączenie musi być wykonane w taki sposób, aby nie trzeba go było demontować do czyszczenia i sterylizacji. Czyli nie może być szczelin, ani miejsc w których substancja, którą przesyłamy mogłaby się osadzać. Dla tego też należy upewnić się przed użyciem, czy złącza są odpowiednio dokręcone, aby nie doprowadzić do sytuacji w której medium dostaje się pod uszczelkę.
Schemat budowy złącza mleczarskiego, umiejscowienie uszczelki.
Dane techniczne:
- Ø wewn: 54 mm
- Ø zewn: 64 mm
- grubość: 5 mm
- rozmiar złącza: DN50
- do węża Ø wewn: 51 mm
- gwint zewnętrzny złącza: Rd 78 x 1/6" (DIN 405-1)
Norma DIN 11851 jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym i chemicznym, oferując standard dla złącz gwintowych używanych w warunkach sanitarnych, które muszą spełniać regulacje dotyczące bezpieczeństwa i standardów żywnościowych.
Złącza DIN 11851 charakteryzują się okrągłym gwintem Rd i uszczelką o przekroju „D”, wykonane z różnych materiałów. Złącza te mogą obsługiwać ciśnienie robocze od 16 bar do 40 bar, w zależności od rozmiaru.
Zgodne z normami dopuszczającymi do stosowania z żywnością:
- EU 1935/2004,
- FDA (CFR 21 , 177.2600)
- Zgodna z niemieckim standardem BfR XXI:2002 (cat. 4)