USZAK BZOWY (Auricularia auricula-judae) 150G
ATEST 2023
Masa netto: 150 g
Składniki: uszak bzowy 100%
Suszona Auricularia (uszak bzowy) to bardzo smaczny grzyb do użytku gastronomicznego, który świetnie nadaje się do sałatek, zup, risotto i jako dodatek do mięsa. Grzyb nazywany w Azji Yung ngo, Kikurage, Mokurage, w j. angielskim wood ear mushroom. Owocniki Auricularii rosną głównie na zdrewniałych łodygach drzew i pniach drzew liściastych (klony, dęby, jesiony, bzy) i wytwarzają kępy. Auricularie można zbierać przez cały rok, nawet zimą, chyba że jest ona szczególnie mroźna. Swoja nazwę Auricularia zawdzięcza swojemu kształtowi i konsystencji. Przypomina ludzkie ucho, małżowinę. Owocnik ma strukturę galaretowatą, elastyczną, gumową i może mieć drobne włoski na powierzchni. Owocniki są w kolorze brązowym w różnych jego odcieniach. Uszak bzowy jest często dodawany do azjatyckich potraw. Nie ma charakterystycznego grzybowego smaku ani zapachu, ale potrawie dodaje kolejny wymiar dzięki konsystencji tj. miękkie chrupnięcie.
Cechy:
- suszone całe owocniki
- do użytku gastronomicznego
- uprawa kontrolowana
- zbierane ręcznie
- najwyższa jakość
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zalać grzyby gorącą wodą i pozostawić do napęcznienia na 30 min, a następnie gotować przez 10-15 minut.
PRZECHOWYWAĆ należy w suchym i chłodnym miejscu.
ATESTOWANY - GRZYB HODOWLANY
Dodatkowym sposobem na zachowanie odpowiedniego smaku i aromatu jest natychmiastowe pakowanie do szczelnie zamkniętych woreczków i przechowywanie w przystosowanych chłodniach.
W ofercie posiadamy kilkadziesiąt odmian grzybów - od typowych po egzotyczne i unikalne (rzadko dostępne). Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje, gdzie znajdziesz szeroki wybór wagowy jak i gatunkowy. Codziennie poszerzamy nasz asortyment i pracujemy, aby zapewnić najwyższą jakość oferowanych produktów...
OFERTA DEDYKOWANA DLA RESTAURACJI ORAZ OSÓB PRYWATNYCH!
ATEST NR 42/1610/2023