Idealne urządzenie na letnie upały.
Od dziś możesz sam przygotować pyszne lody dodając do nich ulubione składniki. Możesz też eksperymentować otrzymując w ciągu ok. 20-40 minut aż 1500 ml lodów, sorbetów czy jogurtu. Podwójne ścianki misy długo trzymają konieczny chłód.
Sorbety, mrożone jogurty lub lody włoskie, maszynka do lodów Clatronic ICM 3764 wykona je dla Ciebie. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to wyjęcie misy mrożącej z maszynki i włożenie jej do zamrażarki na 24 godziny. Jeżeli masz zamiar robić lody bardzo często to po każdym opróżnieniu od razu wkładaj misę do zamrażarki. Produkty, których będziesz używać do produkcji także powinny być schłodzone.
Najważniejsze cechy urządzenia do lodów Clatronic ICM 3764:
Maszyna do przygotowywania lodów, sorbetów i mrożonego jogurtu
Zbiornik maszyny posiada podwójne ścianki, długo utrzymujące zimno (wys .: 13,8 cm; Ø 20 cm)
Przeźroczysta pokrywa z otworem do napełniania
Do 1500 ml lodów
Czas przygotowania (lody): 20–40 min.
Zdejmowane obudowy miksera i silnika dla łatwego czyszczenia
Instrukcja obsługi zawiera. propozycje przepisów, stabilna podstawa dzięki gumowanym nóżkom
220–240 V, 50 Hz, 12 W.
Przed przystąpieniem wyrobienia lodów, należy pojemnik włożyć do zamrożenia na minimum 12 godzin do zamrażalnika , którego temperatura wynosi co najmniej -18 stopni C.
-Miska musi stać pionowo aby środek chłodzący równomiernie się rozłożył.
-Do wyrobu lodów należy używać składników schłodzonych o temperaturze 6 st.C - 8 st.C . Składniki nie mogą być zamrożone, bo inaczej może zablokować się silnik.
-Czas sporządzenia lodów jest różny i zależy od: receptury, temperatury mieszanki, temperatury otoczenia, wymaganej konsystencji.
-Świeże lody są gotowe do spożycia już po 40 minutach.
-Lody z pojemnika należy wyjąć przy użyciu drewnianej silikonowej szpatułki, aby nie uszkodzić wnętrza powłoki pojemnika.
-Jeżeli wyrobiona konsystencja nie odpowiada Państwu i lubicie mocno zamrożone lody, masę należy przełożyć do np. przeznaczonego do mrożenia zamykanego plastikowego pojemnika, i włożyć jeszcze do zamrażalnika na minimum 2-3h.
-Jeśli Państwo nie zamieracie zjeść od razu lodów zalecamy przechowywanie lodów w zamrażarce.
-W instrukcji urządzenia znajdują się przykładowe przepisy na lody.