MASS SHOCKER - jest suplementem diety typu gainer. Jest to preparat węglowodanowo- białkowy, przeznaczony dla sportowców i osób aktywnych, w okresie budowania beztłuszczowej masy mięśniowej. Zapewnia stały i długotrwały dostęp energii (z odpowiednio dobranych węglowodanów) oraz składników budulcowych (z białek serwatki).
- 20 g białka w porcji,
- zestawienie 69 g węglowodanów o zróżnicowanym tempie uwalniania,
- niska zawartość cukru w porcji dziennej,
- dobra przyswajalność i biodostępność.
O wartości funkcjonalnej MASS SHOCKER decyduje idealne zestawienie jakościowe białek i węglowodanów. W składzie aminokwasowym dominuje przede wszystkim zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA).
Aminokwasy rozgałęzione (BCAA) posiadają rozgałęziony boczny łańcuch alifatyczny. Stanowią one średnio 40% spożywanego dziennie białka. Aminokwasy rozgałęzione zmniejszają uczucie zmęczenia po treningu, poprzez obniżenie ilości tryptofanu w krwi, co prowadzi do spadku stężenia serotoniny (odpowiedzialnej za uczucie senności i zmęczenia) w mózgu, dlatego są często spożywane w postaci suplementów przez sportowców. Wykazują również potencjał antykataboliczny w komórkach mięśniowych, gdyż zwiększają one pobieranie energii z adipocytów przez organizm, ograniczając zużywanie aminokwasów do procesów energetycznych oraz pozytywnie wpływają na potreningową regenerację tkanki mięśniowej.
Odpowiednie zestawienie węglowodanów, dobrano według kryterium jakim jest szybkość trawienia
i uwalniania cukrów prostych do krwiobiegu. Proporcja węglowodanów o wysokich, średnich i niskich indeksach glikemicznych, zapewnia systematyczną podaż składników energetycznych. Dodatkowo ważne jest wydłużanie przez węglowodany czasu trawienia białek, przez co zwiększa się ich wykorzystanie i są one dostępne przez dłuższy czas dla komórek. Potreningowe spożycie aminokwasów jednocześnie z produktem bogatym w szybko przyswajalne źródło energii daje najlepsze rezultaty.