MASS SHOCKER - jest suplementem diety typu gainer. Jest to preparat węglowodanowo-białkowy, przeznaczony dla sportowców i osób aktywnych, w okresie budowania beztłuszczowej masy mięśniowej. Zapewnia stały i długotrwały dostęp energii (z odpowiednio dobranych węglowodanów) oraz składników budulcowych (z białek serwatki).
MASS SHOCKER - jest suplementem diety typu gainer. Jest to preparat węglowodanowo-białkowy, przeznaczony dla sportowców i osób aktywnych, w okresie budowania beztłuszczowej masy mięśniowej. Zapewnia stały i długotrwały dostęp energii (z odpowiednio dobranych węglowodanów) oraz składników budulcowych (z białek serwatki).
- 20 g białka w porcji,
- zestawienie 69 g węglowodanów o zróżnicowanym tempie uwalniania,
- niska zawartość cukru w porcji dziennej,
- dobra przyswajalność i biodostępność.
O wartości funkcjonalnej MASS SHOCKER decyduje idealne zestawienie jakościowe białek i węglowodanów. W składzie aminokwasowym dominuje przede wszystkim zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA).
Aminokwasy rozgałęzione (BCAA) posiadają rozgałęziony boczny łańcuch alifatyczny. Stanowią one średnio 40% spożywanego dziennie białka. Aminokwasy rozgałęzione zmniejszają uczucie zmęczenia po treningu, poprzez obniżenie ilości tryptofanu w krwi, co prowadzi do spadku stężenia serotoniny (odpowiedzialnej za uczucie senności i zmęczenia) w mózgu, dlatego są często spożywane w postaci suplementów przez sportowców. Wykazują również potencjał antykataboliczny w komórkach mięśniowych, gdyż zwiększają one pobieranie energii z adipocytów przez organizm, ograniczając zużywanie aminokwasów do procesów energetycznych oraz pozytywnie wpływają na potreningową regenerację tkanki mięśniowej.
Odpowiednie zestawienie węglowodanów, dobrano według kryterium jakim jest szybkość trawienia
i uwalniania cukrów prostych do krwiobiegu. Proporcja węglowodanów o wysokich, średnich i niskich indeksach glikemicznych, zapewnia systematyczną podaż składników energetycznych. Dodatkowo ważne jest wydłużanie przez węglowodany czasu trawienia białek, przez co zwiększa się ich wykorzystanie i są one dostępne przez dłuższy czas dla komórek. Potreningowe spożycie aminokwasów jednocześnie z produktem bogatym w szybko przyswajalne źródło energii daje najlepsze rezultaty.
Zalecane dzienne spożycie:
1 porcję (3 miarki = 100 g) rozpuścić w 250 ml wody lub odtłuszczonego mleka. Stosować 1 dziennie.
Wartość odżywcza
Zawartość w porcji dziennej (100g)
*% RWS
Referencyjna Wartość Spożycia
dla zalecanego dziennego spożycia
Wartość energetyczna
1602 kJ/383 kcal
19 %
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
2,7 g
1,8 g
4 %
9 %
Węglowodany
w tym cukry
69 g
10 g
27 %
11 %
Błonnik
1,2 g
nie określono
Białko
20 g
40 %
Sól
0,27 g
5 %
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400Kj/2000 kcal)
Składniki: maltodekstryna, koncentrat białka serwatkowego, dekstroza mikronizowana, woskowa skrobia kukurydziana, izomaltuloza, fruktoza, aromaty, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (smak: truskawki, maliny, marakui), substancja słodząca: sukraloza, emulgator: guma ksantanowa, barwniki: beta karoten (smak: banana, ciasteczka, kokosa, marakui, wanilii); czerwień koszenilowa (smak: maliny, truskawki); indygotyna (smak owoców leśnych); kakao (smak: czekolady, czekolady z miętą); wyciąg z czerwonego buraka (smak: maliny, truskawki, owoców leśnych); wyciąg z czarnej marchwi (smak: owoców leśnych); żółcień chinolinowa (smak: banana, ciasteczka, kokosa, marakui, wanilii), substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza.