UK BREW - Czech Star Pils to wyraźna dominująca nienachalna goryczka, wyczuwalne nuty słodowe, mocna zwarta piana. Do fermentacji zdecydowanie zlecamy zastosowanie malt extract light 1,7kg w syropie lub glukozę (dextrozę).
INSTRUKCJA:
- Wyczyść i wysterylizuj cały sprzęt przy pomocy Glasrens, Neodetersol lub innych środków sterylizujących.
- Usuń saszetkę z drożdżami spod spodu i wsadź worek do ciepłej wody na 15 minut.
- Rozpuść 1kg cukru (najmniej zalecane), glukozy lub 1,7kg ekstraktu słodowego (najlepszy efekt). Dodaj do fermentora.
- Przelać ekstrakt słodowy do fermentora, przepłukać gorącą wodą torebkę i zawartość dodać do fermentora.
- Uzupełnij fermentor do 23L wodą tak, aby całość miała temperaturę 20-25°C. Zamieszaj dobrze, dodaj drożdże.
- Zamocuj rurkę fermentacyjną do fermentora i zostaw na ok. 10 dni w temperaturze 20-25°C. Ustaw fermentor bezpiecznie, aby nie wyciekła zawartość.
- Po 10 dniach sprawdź odczyt hydrometru lub cukromierza. Jeśli hydrometr jest na pozycji 1009 lub mniej przystąp do butelkowania / beczkowania. Jeśli jest powyżej 1009 – poczekaj kilka dni. W przypadku cukromierza najlepiej jak wartość będzie wskazywał 1°BLG, jeżeli jest więcej – zaczekaj kilka dni.
INSTRUKCJA BECZKOWANIA:
- Przelej piwo do sterylnej beczki.
- Dodaj 85g cukru.
- Odstaw do ciepłego pomieszczenia na dwa tygodnie.
- Następnie przestaw do zimniejszego w celu wyklarowania.
INSTRUKCJA BUTELKOWANIA:
- Użyj tylko czystych i wysterylizowanych butelek, odpowiednich do piwa (kapslowane lub zakręcane typu PET).
- Dodaj 4-5g cukru na butelkę 500ml i zamknij. Wstrząśnij, aby ułatwić rozpuszczenie.
- Odstaw do ciepłego pomieszczenia na dwa tygodnie.
- Następnie przestaw do zimniejszego w celu wyklarowania.
SKŁADNIKI:
Ekstrakt słodu i jęczmienia, inwertowany cukier, ekstrakt chmielowy, suszone drożdże piwowarskie.
ALERGENY:
Zboża zawierające gluten.