TYMIANEK
Cena podana w aukcji jest ceną detaliczną za 350G.
Dysponujemy również opakowaniami hurtowymi ze specjalną ceną
Specjalnie dla Ciebie wyselekcjonowaliśmy i zapakowaliśmy najlepszy rodzaj tymianku. Nasz produkt gwarantuje 100% tymianek bez żadnych domieszek.
Nazwa tymianku pochodzi od greckiego słowa thymon znaczącego 'do odkażania ". Nieprawdą jest, że łatwiej byłoby sporządzić listę potraw, w których tymianek nie występuje – w Europie Zachodniej i w kuchni Bliskiego Wschodu trafia on do znacznej większości tradycyjnych potraw. Dzieje się tak dlatego, że tymianek nadaje głębi smaku wszelakim zupom, gulaszom i zapiekankom oraz niemal każdej potrawie zawierającej mięso. Wraz z majerankiem, pietruszką i liściem laurowym tworzą bukiet garni (ozdobny).
Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w południowej Europie, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Choć istnieje ponad 100 odmian tymianku, w tym wiele mieszańców, tak naprawdę tylko ogrodowy i cytrynowy mają znaczenie kulinarne. Gatunki ozdobne takie jak: tymianek westmoreland, tymianek złoty, srebrny, szary, podgatunki tymianku cytrynowego i kminkowy rzadko wykorzystuje się w gotowaniu.
Składniki: 100% tymianek
Zastosowanie tymianku:
Tymianek ma delikatny posmak goździków. W kuchni francuskiej uważany jest za jedno z najznakomitszych ziół. Liście i gałązki tymianku dodawane są do sałatek jak ozdoba oraz do powszechnie znanej potrawy clam chow (zupa krem z mięczaków). Tymianek wchodzi w skład bouquet garnis (pietruszka, liść laurowy i tymianek), ma także szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej, kreolskiej i kajuńskiej. Tymianek doskonale komponuje się z cielęciną, jagnięciną, wołowiną, drobiem, rybami, podkreśla smak farszów, pasztetów, wędlin, gulaszów, zup i bulionów. Można go także dodać do chleba, masła ziołowego, majonezu ziołowego, aromatyzowanego octu, musztardy a także do zapiekanek z fasoli i soczewicy. Tymianek nadaje ciekawy aromat pomidorom, cebuli, ogórkom, marchwi, oberżynom, pasternakowi, porom, pieczarkom, szparagom, zielonej fasoli, brokułom, słodkiej papryce, ziemniakom, szpinakowi, kukurydzy, groszkowi, serom, jajkom i ryżowi. Jego smak dobrze łączy się z cytryną, czosnkiem i bazylią.
Właściwości lecznicze tymianku:
Tymianek ma działanie rozgrzewające i pobudza wydzielanie się śluzu w płucach i jest pomocny przy zatwardzeniach. Zapobiega zakażeniom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym. Działa rozluźniająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Tymianek pomaga w trawieniu pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu, był także używany do konserwacji mięsa.
Tymianek można również stosować miejscowo - do płukania gardła, przy zapaleniu krtani, owrzodzeniu jamy ustnej, bólu gardła, grzybicy, zapaleniu migdałków i przykrym oddechu.
Tymianek stosowano jako kompres na płuca w takich schorzeniach jak: astma, zapalenie oskrzeli, przeziębienia, grypa, a także jako okład na rany, zapalenie piersi, ukąszenia i użądlenia owadów. Znalazł również zastosowanie do przemywania zmęczonych oczu oraz jako płukanka przeciwłupieżowa. Olejek dodawany jest do mydeł i inhalacji przeciwdepresyjnych.