TWARDZIK JADALNY SHIITAKE GRZYBNIA NA KOŁKACH 20 SZT.
Gatunek grzyba, który ze względu na dużą zawartość białka, błonnika, witamin oraz minerałów zwany jest "eliksirem życia" lub "grzybem długiego życia".
Swoją popularność w kuchni azjatyckiej zdobył dzięki właściwościom odżywczym, leczniczym i smakowym.
Twardziak jadalny tworzy owocniki barwy brązowej o zróżnicowanej wielkości.
Uprawa:
Twardziak jadalny najlepiej uprawiać w okresie letnim na zdrowych i świeżych pniach drzew liściastych np. brzozy, dębu lub buku, o średnicy 8-15 cm.
W przygotowanym pniu należy wywiercić otwory o wielkości średnicy i długości kołków zamieszczonych w opakowaniu. Następnie kołki umieścić w wywierconych otworach.
Zaszczepione pniaki należy owinąć folią i umieścić w ciepłym (w temp. 20-30°C), wilgotnym i w zacienionym miejscu.
Owocniki ukazują się od 2 miesięcy do 6 miesięcy, w zależności od rodzaju oraz średnicy pnia. Im średnica pnia jest większa tym później ukażą się owocniki.