Dziugas to twardy litewski ser dojrzewający 18 miesięcy o wyjątkowym pikantnym smaku i wyrazistym aromacie. Kruchość sera jest spowodowana przez wytrącające się kryształki wapnia , charakterystyczne dla kolejnego etapu dojrzewania. Produkowany jest jedynie z 4 podstawowych składników: mleko, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, enzym koagulujący. Sery długodojrzewające Dziugas nie zawierają laktozy są bogate w wapń, magnez. Smak, kolor, zapach i konsystencja sera ewoluują w procesie dojrzewania – im dojrzalszy tym bardziej kruchy, nie zawierają żadnych dodatków, konserwantów i wzmacniaczy smaków.
Składniki: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej (zawierają mleko), podpuszczka mikrobiologiczna.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1528 kJ/367 kcal
Tłuszcz - 26 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 18 g.
Węglowodany - 0 g, w tym cukry - 0 g.
Białko 33 g.
Sól - 2 g.
Przechowywać przy temperaturze od 0 C do +6 C.
Producent: AB "Zemaitijos pienas", Sedos g. 35, Telsiai, Litwa