Dziugas to twardy litewski ser dojrzewający 36 miesięcy o mocnym, pikantnym smaku, z lekkim kwaskowym posmakiem. Ser jest bardzo kruchy pokryty o białymi kryształkami wapnia. Produkowany jest tylko z 4 składników: mleko, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, enzym koagulujący. Sery długodojrzewające Dziugas nie zawierają laktozy, są bogate w wapń oraz magnez. Smak, kolor, zapach i konsystencja sera ewoluują w procesie dojrzewania – im dojrzalszy tym bardziej kruchy, nie zawiera żadnych dodatków, konserwantów i wzmacniaczy smaków.
Składniki: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej (zawierają mleko), podpuszczka mikrobiologiczna.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1528 kJ/367 kcal
Tłuszcz - 26 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 18 g.
Węglowodany - 0 g, w tym cukry - 0 g.
Białko 33 g.
Sól - 2 g.
Przechowywać przy temperaturze od 0 C do +6 C.
Producent: AB "Zemaitijos pienas", Sedos g. 35, Telsiai, Litwa