Odkryj moc tkwiącą w grzybach, które od lat stosowane są w tradycyjnej medycynie Chin i Japonii!
Shiitake, czyli twardnik japoński (lentinula edodes) to bardzo popularny grzyb w Azji, który od kilku lat zdobywa również uznanie w Europie. Nie tylko, że posiada on znakomity smak, który możecie śmiało wykorzystać w swojej kuchni, ale również posiada wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki którym pomoże Wam w wielu przypadłościach i otworzy przed Wami Świat na nowo! Zadbajcie wraz z naszym twardnikiem japońskim o lepsze zdrowie a tym samym o lepsze jutro!
SKŁAD I KORZYŚCI:
100% Twardnik japoński (lentinula edodes) 100g – Shiitake – grzyb ten jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej i zdobywa coraz większą popularność w kuchni niemieckiej i francuskiej. Jak otworzycie różnego rodzaju strony internetowe to dowiecie się, że jest to ceniony składnik odżywczy. I w zasadzie jest to prawdą, ale czy całą? Shiitake to grzyb nie tylko o cenionych właściwościach kulinarnych ale również, albo przede wszystkim jest to tzw. super food i grzyb o właściwościach prozdrowotnych! Posiada potwierdzone właściwości antyoksydacyjne, przeciwwirusowe (nawet w przypadku wirusa HIV!), przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, immunomodulacyjne i przeciwstarzeniowe. Pomaga w zwalczaniu otyłości, zwalcza WZW B, leczy wirusa opryszczki. Działa ochronnie na wątrobę, na serce i naczynia krwionośne, wspomaga układ nerwowy, redukuje nadciśnienie, działa wspomagająco w przypadku chemio i radioterapii. Natomiast najnowsze badania in vitro wykazały, że może być on skuteczny w leczeniu nowotworów jelita grubego, żołądka, piersi i płuc.
Shiitake nie występuje naturalnie w polskich lasach, dlatego musimy go importować z Chin. Nie obawiaj się jednak. Nasz dział kontroli jakości stale monitoruje dostawy i możemy Ci zagwarantować, że dostajesz od nas produkt z najwyższej półki!
Sposób przygotowania:
– grzyby najczęściej spożywa się po prostu dodając do potraw, bądź przyrządzając z nich konkretne dania, takie jak sosy, zupy czy dodatki do mięs. Akurat Twardnik nadaje się do tego znakomicie, więc przepisów w internecie znajdziecie całą masę. Pamiętajcie, aby wcześniej namoczyć grzyby przez 30 minut, bo są one w formie suszonej. W przeciwieństwie do naszej konkurencji, nasze grzyby są praktycznie pozbawione trzonów, więc nie trzeba ich odcinać (trzony bywają twarde i łykowate). Odciśnijcie z nich wodę i wykorzystajcie wg przepisu. Tak czy inaczej pamiętajcie, aby wodę z namaczania i wyciskania zachować i wykorzystać, bo zawiera ona wiele cennych składników, więc jak robicie sos, czy zupę to śmiało zróbcie je na tej wodzie!
– można również zrobić z niego nalewkę. 80g suszu zalejcie 0,5 litra czystego alkoholu o mocy 30-40% i odstawcie na 3 miesiące. Po tym czasie, zlejcie płyn a grzyby wyrzućcie. Aby trochę złamać smak, bo nalewki grzybowe nie należą do najsmaczniejszych, dodajcie 2 łyżki miodu i wymieszajcie. Taką nalewkę można spożywać codziennie, najlepiej przed snem w ilości 20g. Pamiętajcie, aby nie wsiadać za kierownicę po alkoholu!
Jeśli zamierzasz stosować Shiitake w celu wyleczenia konkretnej przypadłości, to najlepiej skonsultuj się z naturoterapeutą, aby wskazał Ci zalecane ilości.
Aby maksymalnie wykorzystać prozdrowotne właściwości tego grzyba, należy spożywać go przez okres 45-60 dni.
Zadbaj o swoje zdrowie w sposób naturalny z naszym twardziakiem japońskim! Odkryj, jak wielką różnicę mogą zrobić małe zmiany i zaufaj mocy natury. Poczuj się lepiej i ciesz się zdrowiem na codzień!
Nasze produkty są stale przez nas weryfikowane pod kątem jakości i gwarantujemy Ci, że jest ona z najwyższej półki!
Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu internetowego www.sklepgrzybiarzy.pl gdzie znajdziecie Państwo więcej produktów!