Pszenica oprócz dużej ilości skrobi zawiera najwięcej białka i glutenu ze wszystkich gatunków zbóż. Ziarna pszenicy bogate są związki meneralne jak: wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy A, C, E, B, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Poprawiają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu.
Doskonale sprawdza się jako alternatywa kuskusu, ryżu czy kaszy. Polecamy dla osób dbających o linię.
Przepis na aşure
Składniki
100 g białej fasolki
100 g cieciorki
125 g ziaren pszenicy
2-3 pomarańcze
6 fig
100 g suszonych moreli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 kg cukru
100 g rodzynek korynckich
cynamon
150 g orzechów
pestki owoców granatu
Przygotowanie
Ziarna pszenicy białą fasolke i cieciorkę dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotować ziarna pszenicy, ściągać pianę, która powstaje podczas gotowania. Obrać pomarańcze i pokroić, figi i morele takżed pokroić, rodzynki umyć.Cieciorkę i białą fasolkę ugotować. Odcedzoną pszenicę, fasolkę i cieciorkę połaczyć z suszonymi owocami. Przełożyc do dużego garnka, dodać litr wody i cukier, rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie i dolać. Gotować ok 20 min. Dodać cynamon. Otrzymaną masę przełożyć do mniejszych salaterek, ostudzić, przystroić orzechami i pestkami owoców granatu.
Smacznego!
Zobacz inne moje aukcje (www_deco-dom_com): | ||
© UltraPanel |