Tygielek do kawy
Sposób parzenia kawy ma istotny wpływ na jej aromat oraz walory smakowe. Parzenie kawy po turecku pozwala na wydobycie ze zmielonych ziaren charakterystycznych dla danego gatunku nut smakowych.
Tygielek nadaje się na kuchenki gazowe i elektryczne. W przypadku płyt indukcyjnych potrzebny będzie podkładka adaptacyjna.
Pojemność: 200 ml
Wysokość (bez rączki): ok. 8,5 cm
Wykonany ze stali nierdzewnej.
Parzenie kawy w tygielku po turecku:
1. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka - cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Propozycja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.
3. Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.
4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
6. Podajemy z małą szklaneczką wody i lokum.